Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Čast otadžbine: Neophodna hitna i objedinjena reakcija vlasti i srpskog naroda s obe strane Drine

Datum objave: subota, 3 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Dugogodišnja javna upozoravanja, više uličnih i dvoranskih okupljanja, desetine stručnih i tematskih konferencija, stotine autorskih članaka i saopštenja javnosti, lični kontakti sa predstavnicima vlasti i resornih ministarstava, apeli i upozorenja svake vrste kako samostalno od strane našeg udruženja, tako i zajednički s drugim rodoljubivim organizacijama koja pretežno čini veteranska populacija bivših iskusnih ratnih komandanata, vojnika i policajaca -učesnika ratova koji su na vreme i na bolan način razumeli šta se ponovo sprema našem narodu, na žalost i na kraju kao što smo danas svedoci nisu urodili plodom, na žalost, upozorenja nisu vredela jer se predstavnici vlasti s obe strane Drine, nisu dovoljno dozvali pameti i blagovremeno povukli poteze koji bi nam olakšali da se jednostavnije i pre svega sigurnije za narod i za obe srpske države izborimo sa najvećim bezbednosnim izazovima koji su u poslednjih 2 decenije stigli pred srpski narod.

Slomljena tabla - Dobro došli u Republiku Srpsku

Blaagovremena, jasna i argumentovana upozoravanja šta nam se to sprema, što su potvrdile i informacije od strane operativaca kako srpskih, tako i ruskih i izraelskih službi, vrhunski urađene bezbednosne procene i analize mnogih naših kolega-profesionalaca završavala su na žalost samo kao klasifikovani ili otvoreni dokumenti koji zauzimaju prostor na stolovima ili sefovima premijera i predsednika, ministara i rukovodilaca službi, predstavnika odbora za nacionalnu bezbednost, i to samo kao dokumenti i papiri koji i pored čvrstih dokaza o neprijateljskim aktivnostima i još konkretnijih predloga za konkretno delovanje, ostaše samo ”mrtva slova na papiru” i gomila radnih dokumenata bez praktične realizacije i reakcija na terenu.

Kakvo god bilo objašnjenje danas od strane vlasti, odnosno od onih koji su za ovo stanje najodgovorniji – od politike tzv. pomirenja i nečinjenja pravdane neutralnošću, željom za neodgovaranjem i uzdržavnjem preko tzv. ”realpolitike” pravdane da nemamo drugog izbora jer smo okruženi NATO zemljama i da imamo toliko potencijalnih žarišta od Podrinja, Raške oblasti, preko Kosova i Metohije do Vojvodine, sve do naivne vere u obećanja i reči naših ”prijatelja”, EU i atlantskog sveta s uverenjem da su im se namere i kolonijalni mentalitet u međuvremenu promenili i da nas tretiraju ravnopravnim partnerima ”garantujući” nam pomoć i rešenje svih problema, dakle kakva god bila dosadašnja objašnjenja – ona su sva danas pred izazovima s kojim se suočavamo ”pala u vodu”.

U međunarodnu pravdu i nadu da će ista biti ostvarena kad je srpski narod u pitanju više ni vrapci ne veruju, jer je dosta napaćenom srpskom narodu bilo i Markala i Račaka, Žutih kuća, Bljeskova i Oluja, sramnih rezolucija o Srebrenici i dvostrukih aršina na Kosovu i Metohiji, Raškoj oblasti i posebno Federaciji BiH i Hrvatskoj u odnosu na Republiku Srpsku i Srbiju što je kulminiralo danas, tako da ne znamo ko treba da bude iznenađen i začuđen sa starim novim pitanjem: Zašto nam to rade?

Ništa nismo naučili iz prošlosti, da ne pominjemo onu davnu i slavnu, ništa nismo naučili ni iz nedavne od pre dve decenije kada su odlučni pojedinci samo zahvaljujući njihovoj ličnoj hrabrosti uzbunili i poveli narod i sprečili da neprijatelji ne pokolju Srbe u Hrvatskoj i Bosni i Hrvatskoj kao što su uradili pre više od 7 decenija, i kao što se spremaju da to urade ponovo. Ratni komandanti i mnogi srpski junaci, skromni domaćini, radnici i seljaci, uključujući i dobrovoljce i aktivne pripadnike vojske i policije ušli su u legendu svojim herojskim delima od Srpskih krajina i Hercegovine preko Romanije , Drine i Koridora sve do Drenice i Košara boreći se za spas i slavu i odbranu srpskog naroda poput slavnih predaka od Kosovskog boja i slobodarskih ustanaka 19 veka sve do neprevaziđenih solunskih golijata. Kako kažu slavne ali krvlju natopljene reči srpskih junaka: Imali su se rašta i roditi!

A šta ćemo danas, kada nam je Republika Srpska direktno ugrožena i ta činjenica je još samo pomalo skrivana dimnom zavesom medijskog usmeravanja javnosti na događaje na KiM i Raškoj oblasti ili na mnoga druga otvorena domaća i međunarodna ekonomska i bezbednosna pitanja – starom vojničkom strategijom maskiranja pravca glavnog udara i suštinskog fokusa napada. Taj pravac, je svedoci smo danas, iako mi na isto godinama upozoravamo upravo Republika Srpska – naš vojničkom pobedom odbranjeni i stvoreni entitet i teritorija srpskog naroda međunarodno priznata i garantovana – iako taj ”međunarodni tretman” i ”garancije ” ne znače ništa –naprotiv pokazalo se jasno je da ta činjenica sa ovakvom ”međunarodnom zajednicom” samo nosi dodatni rizik. Ne zaboravimo da je i Srpska krajina bila međunarodno priznati entitet srpskog naroda u Hrvatskoj, a znamo kako je nestala uz pomoć dela te iste međunarodne zajednice, što je proces koji se ponavlja i danas u daleko složenijim međunarodnim okolnostima i bezbednosnom situacijom na samom terenu.

Čime ćemo pred Miloša junaci? Narode naš vidiš li ti šta ti se sprema? Braćo, srpski rodoljubi i patriote, s čim ćemo da branimo narod i kako će se narod sada organizovati na srpskim koridorima, širom Podrinja, u Hercegovini, upravo tamo gde ga najmanje ima, tamo gde je najranjivija i vojno najteže branjena teritorija, čak i kad postoji ozbiljna vojna sila a kamoli danas kad je nema? Šta ćemo ako dođe do iskonstruisanog i isprovociranog razloga za napad i upad na teritoriju RS, bilo da je povod terorizam tj. neki pripremljeni brutalni teroristički akt u pitanju ili napad navodnih paravojnih formacija? S čim i s kim ćemo da branimo narod gospodo političari bilo da su u pitanju naši vekovni neprijatelji bilo da je u pitanju NATO koji će se sigurno ako do sukoba dođe umešati da im pomogne i overi ”novonastalo faktičko stanje na terenu”. Pitanje postavljamo Vama predvodnicima srpskog naroda, posebno Vama gospodo političari, Vama što po zadatku i svesno ili nesvesno svađate narod i boračku veteransku populaciju, što gurate glavu u pesak i prenebregavate ogromne bezbednosne rizike, boreći se samo da produžite Vaše mandate i osvojite vlast, posebno na predstojećim izborima u Srpskoj a većina Vas imate stanove i alternativu u Srbiji ako do problema dođe?!

Naše pismo shvatite kao poslednje upozorenje jer Vi odgovarate narodu i nemate pravo da isti danas i u periodu pred nama ostavite goloruk na milost i nemilost našim vekovnim neprijateljima, nemate prava da dozvolite još jedan egzodus i stradanje i novu prevaru tzv. međunarodne zajednice. Vi ste dužni da bez kalkulisanja i odlaganja, laganja i balansiranja prihvatite pruženu ruku spasa i vojnu i svaku drugu pomoć naših iskrenih međunarodnih prijatelja, da (re)organizujete hitno vojsku i policiju, teritorijalnu odbranu, da hitno vratite vojni rok i rezervu, da obučite omladinu i prihvatite stručnu pomoć dokazanih ratnih komandanta odlučnih i najsposobnijih među nama, da ohrabrite narod i da jasno pokažete aktivnostima na terenu širom srpskih zemalja kojim verujem još uvek upravljate i još uvek slobodno hodite za razliku od naše privremeno okupirane KiM, i da tako stavite do znanja svima koji bi ponovo da osvajaju i među sobom krčme srpsku zemlju da ni Hercegovina ni Drina ni Posavina, ni Krajina ne sme biti ugrožena, odnosno da će biti odlučno branjen svaki pedalj srpske teritorije.

Krajnje vreme je da shvatite da srpski narod nije ni Banja Luka ni Beograd, već svako pa i najmanje selo i kuća širom srpskih teritorija, vreme je da napravite vladu nacionalnog jedinstva, vladu nacionalnog spasa i to s obe strane Drine i da sav narod stavite u funkciju kao glavnu bezbednosnu komponentu jer kad trenutno nemamo vojsku i vojnu silu ostaje nam poslednji adut ali ne za zloupotrebu i nesreću i politiku uzmicanja i politiku jedan korak napred, dva koraka nazad koja nas je skupo koštala devedesetih, već za sabornost, jedinstvo i najvažnije punu odlučnost da aktivirate i povedete narod na način da ujedinjeni i okupljeni milioni Srba kažu DA za održavanje referenduma kao prvog dokaza slobode naroda a NE pritiscima i ucenama i ka našem narodu i politici popuštanja, i da tako narod i objedinjena boračka populacija budu faktor koji ne poziva na rat već čini najjači faktor odvraćanja od rata ili kako to danas zovu savremeni analitičari od ”nametnutih kontrolisanih kriza u regionu”.

Dok nam ne stigne naoružanje, sredstva i tehnika (za koje verujemo da Vam je jasno da ovaj put bez obzira ne sve evroatlantske pritiske morate uzeti) takođe s jasnom namerom da bude faktor odvraćanja (ali po potrebi i funkcionalne upotrebe za odbranu) i dok se ne formira jaka srpska profesionalno-stajaća vojska i sa jedne i sa druge strane Drine – naš narod pravilno usmeren i vođen (nikako zloupotrebljen) mora kroz primer opšteg jedinstava, sloge, odlučnosti i hrabrosti same vlasti biti naša jedina i najvažnija bezbednosna komponenta i poslednja karta – adut koju morate iskoristiti na geopolitičkoj šahovskoj tabli Balkana gde se završno ”kroji” ”srpsko pitanje”.

Nije važno u ovom trenutku kakvi ste bili do sada, zašto niste do sada reagovali, zašto nemamo nacionalnu strategiju a naši neprijatelji je imaju i decenijama i vekovima je sprovode na našu štetu – ta ćemo pitanja ostavite za neka druge prilike jer nemamo više vremena za analize Vaših (ne)reakcija, sad je prilika da se iskupite i povučete državničke poteze spašavajući i odlučno braneći časno i krvlju izvojevana tvorevine našeg naroda, jer kakvi budete sada pred ovim izazovima gospodo političari i predvodnici naroda – takvi ćete biti dovjeka!

Mi smo našoj državi i našim vlastima zajedno sa mnogim našim iskusnim i dokazanim kolegama iz veteranske boračke populacije kao i do sada na punom raspolaganju, jednako i vlastima i narodu u Srbiji i Republici Srpskoj i zato ovaj naš poziv i javno obraćanje shvatite ne kao ”dolivanje ulja na vatru” u ovim napetim i izazovnim vremenima za naš narod već kao snažan apel odgovornih i zabrinutih ljudi koji su svoj život stavljali na raspolaganje uvek kad je bilo najteže, pri tom ne tražeći ništa za sebe a dajući državi sve kad god je čast otadžbine bila u pitanju.

Beograd – Banja Luka, 31. avgusta 2016. g.
Odbor osnivača udruženja ČAST OTADžBINE

Izvor: Stanje stvari

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top