Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bunker turizam

Grad Karlovac i Ministarstvo turizma dali su novac za obnovu dva bunkera koje su u Drugom svjetskom ratu koristili ustaše

Bunker koji su u Drugom svjetskom ratu koristili ustaše

Bunker koji su u Drugom svjetskom ratu koristili ustaše

Piše: Milan Cimeša

Grad Karlovac sudjelovao je sa 56.000 kuna u obnovi dva bunkera iz Drugog svjetskog rata na obalama Kupe, u selima Brođani i Rečica pod ingerencijom grada. Bunkeri su talijanske proizvodnje, ali su ih najviše za borbene svrhe koristili ustaše. Preostalih 50 hiljada kuna dalo je Ministarstvo turizma. Bunkeri su služili za čuvanje željezničke pruge od Karlovca do Siska i mosta preko Kupe od partizanskih diverzanata. O tome se, međutim, ništa ne bi znalo da gradski vijećnik Ivica Margarin iz Reformista to nije pitao na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Radi se o zajedničkoj investiciji grada i Ministarstva. Strategije ruralnog i razvoja turizma pokazale su u kojim smjerovima treba razvijati ruralni dio Karlovca, a jedna od tih mogućnosti je i razvoj turizma. U okviru projekta ‘Turistička valorizacija kulturne baštine na rijeci Kupi’ zajedno sa Ministarstvom obnovili smo te dvije kule. Želimo dovesti turiste u ruralno područje, odgovorila mu je dogradonačelnica Marina Kolaković (HSS).

Desetke ovakvih bunkera izgradila je talijanska okupaciona vojska, pa su ih kasnije koristili ustaše. Ova dva obnovljena bit će odmorišta i vidikovci za turiste.

– Sve turiste koji su tamo bili od obnove pošaljite k meni i ja ću im od svoje mirovine svima platiti kavu, rekao je na to Margarin, koji je iznio ekonomsku ali ne i politički kritiku ovakve odluke. Zato su karlovački antifašisti ostali nemalo iznenađeni ovom viješću i objašnjenjem.

– Novaca za obnovu antifašističkih spomenika srušenih devedesetih nema, za fašističke ima, a svi znamo što u preambuli hrvatskog Ustava piše. Karlovac ne obnavlja partizanske grobnice na Židovskom groblju koje su u vrlo lošem stanju, te su pod zaštitom grada i države. Tamo su sahranjeni i narodni heroji, braća Mijo i Joža Benić, čije je ime nekad imao i trg u Karlovcu. Te bunkere bi zapravo trebalo maknuti da ne podsjećaju na fašizam i ustaše. Istovremeno, nama se već godinama ne dozvoljava vraćanje spomen ploče na zgradu stare bolnice na Dubovcu u znak sjećanja na herojsku akciju Vece Holjevca, kaže Martin Jendrašic, počasni predsjednik antifašista Karlovačke županije.

– Udruženja antifašista Karlovca i Karlovačke županije ove godine nisu dobila ni lipe za svoj rad, za razliku od udruženja Duge Rese ili Ogulina. Za nas nema novaca, a za obnovu fašističkih objekata ima. Što je s pločom na staroj bolnici, šta je s ostalim bistama narodnih heroja kod kina Edison, jer jedino je vraćena bista Vece Holjevca? Zašto se ne obnavlja Centralni spomenik u Perivoju slobode, zašto se ne makne lažni spomenik na Babinoj gori navodno pobijenim domobranima, kaže Branko Kljajić, predsjednik županijskih antifašista.

Izvor: PORTAL NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

VAŽNO SAOPŠTENjE – srpskim turistima u Hrvatskoj

Namet na život – Jadovno 1941.

Oružano i birokratsko nasilje – Jadovno 1941.

Dok je živih svedoka, biće i istine – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: