Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BUNGURA ČEKA SUĐENjE I ZA “LORU DVA”

Lora

Lora


Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac pozdravio je hapšenje bivšeg hrvatskog vojnog policajaca Emilija Bungura koji je prije 11 godina pravosnažno osuđen za zločin nad srpskim civilima u slučaju “Lora jedan”, a čeka ga suđenje i za slučaj “Lora dva”.

“To je moglo i ranije da je bilo dobre volje. Mislim da se nisu ni skrivali, niko se nije trudio da uhapsi optužene”, rekao je Štrbac Srni, ocjenjujući da se vjerovatno i upravnik “Lore” Tomislav Dujić, koji je u bjekstvu, skriva negdje u Hrvatskoj.

Napominjući da je Bungur bio čuvar zatvora “Lora” u Splitu i jedan od osam pripadnika hrvatskih snaga koji su osuđeni za zločine u tom logoru, Štrbac je naveo da je ta grupa prvobitno bila oslobođena i puštena, ali su u ponovljenom postupku proglašeni krivim za ubistvo dva srpska civila, Nenada Kneževića i Gojka Bulovića i premlaćivanje njih devet i mučenje strujom.

On je naveo da su oni osuđeni i jer su bez osnova uhapšene Srbe dovodili u vojni centar “Lora”, umjesto u istražni zatvor u Pilicama.

Štrbac je rekao da je Bungur osuđen u odsustvu, pošto se skrivao, te ocijenio da se sve to može dovesti u vezu sa početkom suđenja za “Loru dva” u septembru, koje ne može početi jer su pojedini optuženi još u bjekstvu, među kojima i upravnik “Lore” Dujić.

“Vrijeme je da se počne suditi i za `Lora dva` i `Lora tri”, rekao je Štrbac, navodeći da je za “Loru dva” za ratni zločin nad zarobljenicima 1992. godine, kada su ubijena tri zarobljena Srbina, optuženo pet hrvatskih vojnih policajaca, među kojima su i Dujić i Bungur.

Štrbac je naveo da se godinama vrši i istraga i za slučaj “Lora tri”, u vezi sa ubistvom grupe Crnogoraca.

Navodeći da je kroz “Loru” prošlo više od 1.500 Srba, Štrbac je ocijenio da bi ovakvim tempom suđenje za sve slučajeve ratnih zločina u “Lori” trajalo cijeli vijek i da se u Hrvatskoj očito nikome ne žuri.

Emilio Bungur, bivši vojni policajac, pravosnažno osuđen na šest godina zatvora za ratni zločin u slučaju “Lora jedan”, uhapšen je prije dva dana u Šibeniku – prenijeli su hrvatski mediji.

Bungur je nestao prije 11 godina tokom ponovljenog suđenja za “Loru” i sve do prije dva dana nije mu se ušlo u trag.

Bungura čeka i suđenje za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u slučaju “Lora dva”.

I dalje je nedostupan Tomislav Dujić, upravnik vojno-istražnog centra “Lora”, koji je pravosnažno osuđen za ratni zločin nad civilima na osam godina zatvora, a i njega, takođe, čeka suđenje za “Loru dva”.

Početak suđenja za “Loru dva” zakazan je za 9. septembar.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

“Lora” je mnogima grobnica – Jadovno 1941.

ODGOĐENO PRIPREMNO ROČIŠTE U PROCESU “LORA 2 …

Zaboravili torturu u “Lori” – Jadovno 1941.

Kosti u džakovima – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: