fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Buduće središte srpske zajednice

spc_zagreb

Prostor nove zgrade Srpske pravoslavne opšte gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković“ na Svetom Duhu u zapadnom dijelu Zagrebu obišli su predstavnici srpske zajednice vicepremijer Slobodan Uzelac, predsjednik SNV i saborski zastupnik Milorad Pupovac, predsjednik SDSS Vojislav Stanimirovića i ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević u društvu domaćina mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i cele Italije Jovana i v.d. direktora gimnazije protojereja stavrofora Slobodana Lalića

– Ideja o formiranju gimnazije progonila me sve vreme koliko sam u Zagrebu, rekao je mitropolit Jovan nakon obilaska, ističući da su tu ideju podstakle prilike sa kojima su zadnjih decenija suočeni Srbi u Hrvatskoj – ratovi, stradanja, izbjeglištvo, povratak, suočavanje sa novim problemima ponovnog integriranja u društvo, nezaposlenost i siromaštvo, istakao je pri obilasku mitropolit Jovan, idejni tvorac Srpske pravoslavne opšte gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković“ koja je počela s radom 2005. i do sada je radila u Bogovićevoj ulici u centru grada.

Moderno opremljeno izdanje

– Ovako veliki projekt jeste izazov i odgovornost, ali je naša gimnazija osposobljena da se mlade generacije nauče pozitivnom radu i ponašanju, te da se integrišu u društvo, rekao je mitropolit i dodao da je upravo zbog toga, iako je bilo ideja, nije građen internat kako se učenici ne bi odvajali, što se pokazalo dobrim jer svih ovih godina nije zabilježen niti jedan incident.
Ove školske godine srpsku pravoslavnu gimnaziju pohađat će 90 učenika koji će vrijeme provoditi u moderno opremljenoj zgradi, kako za vrijeme nastave, tako i na dodatnim sadržajima što dokazuje i sportska dvorana i igralište koje će služiti za razna takmičenja.
Mitropolit Jovan naglasio je da gimnazija pruža prostor za suradnju, kako unutar srpske zajednice za narodno dobro u prosvjeti i kulturi, tako i s državnim i naročito gradskim vlastima koje su sufinancirale izgradnju gimnazijskog kompleksa koji je dobio sve potrebne dozvole.

prostor_unutarnji

Ovom prilikom najzasluženiji za ovo izdanje, mitropolit Jovan izrazio je i zadovoljstvo uspjehom učenika koji se redovno upisuju u željene fakultete od bogoslovije do mašinstva, dok je jedan bivši učenik završio na prestižnom moskovskom univerzitetu Lomonosov.

Škola otvorena za sve

– U gimnaziji se njeguje pravoslavna duhovnost i nacionalno-kulturni identitet, a škola također promiče duh multikulturnosti, rekao je mitropolit, dodajući da je škola otvorena mladim Srbima, ali i svakom tko u njoj želi učiti.
Predstavnici Srba izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima gimnazije i naglasili njeno značenje za Srbe u Hrvatskoj, ponudivši pomoć u njenom daljnjem radu kako bi po riječima Milorada Pupovca, postala jedno od središta srpske zajednice u Hrvatskoj.

delegacija_ispred.jpg

– Površina objekta je 10.250 kvadratnih metara, od čega na četiri etaže zgrade otpada 6.150 kvadrata, pokazuje direktor Slobodan Lalić. Tri etaže s učionicama, kabinetima za informatiku, kemiju, fiziku, historiju, geografiju i računarstvo namijenjene su za rad gimnazije koja ima kapacitet 180 učenika, tako da bi jednog dana ubuduće u svakom razredu mogla biti dva odjelenja umjesto jednog kao što je danas.
Jedna etaža predviđena je za duhovni centar i sjedište mitropolita, a tamo će biti i biblioteka s 18.000 knjiga, dok učenici imaju svoju biblioteku.
U ovu školsku godinu upisano je 23 učenika iz svih delova Hrvatske, napominje Lalić, dodajući da je ovogodišnja treća generacija s 14 maturanata bila vrlo uspješna, ali da je dobar bio i opći uspjeh učenika.
Narednih dana stići će preostali inventar i oprema, tako da će učenici od prvog dana imati sve uvjete za nastavu, poručio je Lalić.

Nenad Jovanović

Izvor: SNV NOVOSTI

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: