Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Будимир: Саопштење поводом изјаве Хелене Новак

Milojko Budimir

Поводом изjаве на „Феjсбуку“ вjећнице СДП-а у Градском виjећу Трогира Хелене Новак да „демократиjа подразумjева териториjалну циjеловитост и суверенитет међународно признате Републике Србиjе“ и да jе „Косово српска териториjа откада jе свиjета и виjека те да ће се то ЕУ разбити о главу што jе дозволила Албанцима да имаjу jош jедну мафиjашку државу“, Удружење Срба из Хрватске издаjе за jавнос 

С А О П Ш Т Е Њ Е

 Иако се овдје ради о личном ставу који је наишао на констернацију и у оквиру њене странке овакво размишљање и изношење ставова наишло је на одобравање и подршку избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске. Када би ови ставови постали и званични ставови СДП-а сигурни смо да би ова партија добили подршку свих прогресивних и честитих грађана у Републици Хрватској без обзира на националну припадност. Нажалост странка којој припада Хелена Новак од свог формирања показује недосљедност што су најбоље осјетили Срби у Хрватској. Захваљујући Србима Ивица Рачан је добио прве вишестраначке изборе 1990. у Банији, Лици, Кордуну, Западној Славонији и Сремско-барањској области. Умјесто да остане истинска опозиција ХДЗ-а, Рачан је ушао са њима у прљаву колаборацију и тако изгубио сваку наклоност Срба. Ово је имало за посљедицу да су се Срби на референдуму најприје изјаснили за формирање САО Крајине а онда и Републике Српске Крајине.

Двојна мјерила која је стално гајила међународна заједница према Србима на крају су довели до тога да су Срби у Хрватској најприје изгубили конститутивност народа а онда за вријеме грађанског рата доживјели и етничко чишћење са простора на којима су вјековима живјели. Са друге стране, Албанци на Косову и Метохији уз помоћ те исте међународне заједнице од националне мањине сада се налазе у фази формирања још једне албанске државе на Балкану. Хрватска је признале независност Косова и ту независност бранила лажним аргументима у расправи пред Међународним судом правде о питању међународно правне основаности признања Косова.

У посљедње вријеме након више сусрета хрватског предсједника Иве Јосиповића са предсједником Србије Борисом Тадићем дошло је до помака у нормализацији односа. Нажалост према реаговању јавности на изјаву Хелене Новак може се закључити да још увијек у Хрватској не постоји расположење да се ситуација суштински поправи. Ово најбоље доказују дискриминаторски закони које је усвојио хрватски сабор и који Србе као држављане Хрватске још увијек третирају грађанима другог реда. Тек када ставови Хелена Новак добију већинску подршку хрватске јавности и политике то ће значити да је дошло вријеме за истинско помирење између Срба и Хрвата.

Београд, 29.1.2011.

Генерални секретар Удружења
Милојко Будимир, проф.

 

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: