fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

BUDIMIR: NAUKA DA SPRIJEČI FALSIFIKOVANjE ISTORIJE

Milojko_Budimir_2-b15919e1U Beogradu će sutra, u organizaciji Udruženja Srba iz Hrvatske, biti održan naučni skup „Srbi u Hrvatskoj od konstitutivnog naroda do nacionalne manjine“ na kome će akademici, istoričari i učesnici rata devedesetih analizirati uzroke i motive koju su doveli da Srbi kao narod gotovo nestanu u Hrvatskoj.

Generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir pojasnio je da će tokom naučnog skupa biti ponovo otvorena neka pitanja jer postoji potreba da nauka o njima da intenzivniji doprinos da istina ne bi bila falsifikovana, saopšteno je iz Udruženja.

„To je potrebno uraditi, da bi se mogli pravilnije određivati za budućnost. Bez takvog pristupa nema valjanog rješenja problema srpskog, ali i ostalih naroda na ovim prostorima. Između ostalog, i zbog nepoznavanja istorijske istine, pojedinci pa i institucije međunarodne zajednice se sapliću ili u najmanju ruku upadaju u određene kontradikcije“, ocijenio je Budimir.

On je ukazao da je upravo 20. vijek, a posebno posljednji rat uveliko razorio temelje snošljivog i civilizacijskog međunacionalnog odnosa i da bi upravo te razlike nauka trebala premostiti istinom i bez političke ideologije.

„Treba niz pitanja naučno oblikovati i javnosti prezentovati i tako se organizovanije suprotstaviti sve žešćem nasrtaju raznih falsifikata koji se nameću preko moćnih medijskih sredstava i opasno ugrožavaju srpski nacionalni identitet“, naglasio je Budimir.

Naučni skup se organizuje u saradnji sa Srpskim kulturnim centrom „Zora“ i Institutom za političke studije, uz pomoć Uprave za dijasporu i Srba u regionu, a biće održan u svečanoj dvorani Uprave za dijasporu od 10.00 do 15.00 časova.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Budimir: Srbi se odriču vjere i nacionalnog … – Jadovno 1941.

Budimir: Obnovljeni govor mržnje nova nevolja … – Jadovno 1941.

BUDIMIR: POKUŠAVAJU DA PRISVOJE TESLU – Jadovno 1941.

KULTURA U IZBJEGLIŠTVU – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: