Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Budimir: Helmer pokazao visok osjećaj za pravdu

Milojko Budimir
Milojko Budimir

BEOGRAD, 31. MARTA – Predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir izjavio je da su ova udruženja zahvalna članu Evropskog parlamenta Rodžeru Helmeru koji je u pismu predsjedniku Vlade Hrvatske Jadranki Kosor kritikovao nepoštovanje imovinskih prava i postojanje političke korupcije u toj zemlji i time pokazao visok osjećaj za pravdu. „Helmer pokazuje jače osjećaje za pravdu od mnogih drugih koji bi to trebalo da pokažu, ne samo kao pripadnici istog naroda, nego što bi to morala da  bude  i njihova obaveza“, rekao je Budimir za Srnu.

Komentarišući zahtjev Helmera da Kosorova potvrdi ili demantuje istinitost navoda iz nezavisnih medija da i sama živi u stanu čiji su vlasnici protjerani Srbi, Budimir je istakao da se niko na tuđoj nesreći nije usrećio, pa ni premijerka Kosor sigurno neće u tuđem stanu.

Budimir je podsjetio da su predstavnici izbjegličkih udruženja uputili molbu hrvatskom premijeru Jadranki Kosor da ih primi prilikom sutrašnje posjete Srbiji.

„Ukoliko do tog prijema ne dođe, izbjeglička udruženja predaće sutra u 11.00 časova peticiju u kojoj se ukazuje na kršenje ljudskih i imovinskih prava Srba i otvoreno pismo Kosorovoj u hrvatsku Ambasadu u 11.00 časova.

U tom pismu biće apostrofirani ključni problemi koji su navedeni u peticiji, a nalaze se i u pismu člana Evropskog parlamenta Helmera, koje je uputio Kosorovoj“, rekao je Budimir.

Član Evropskog parlamenta Rodžer Helmer kritikovao je nepoštovanje imovinskih prava u Hrvatskoj i postojanje političke korupcije u toj zemlji u pismu predsjedniku Vlade Jadranki Kosor, saznaje Srna od diplomatskih izvora u Briselu.

Helmer ukazuje na kriterijume i zahtjeve koje postavlja Poglavlje 23 iz pregovora Hrvatske o ulasku u EU, koje se odnosi na pitanja pravosuđa i osnovnih prava.

„Moja kancelarija primila je izraze zabrinutosti od brojnih građana i preduzeća iz Hrvatske i regiona, uključujući evropske kompanije, u vezi sa opštom zoupotrebom prava na privatno vlasništvo u Hrvatskoj i odsustvom vladavine prava“, navodi se u pismu koje je Srna dobila na uvid.

Britanski poslanik Helmer smatra da ove primjedbe moraju biti uvažene prije zatvaranja pregovora o Poglavlju 23 sa Hrvatskom.

Izvor: SRNA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: