fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Budaj: Ustaške zastave širom Zagreba

zagreb1.jpg

ZAGREB – Zagrebačka policija nije preduzela mjere s ciljem uklanjanja više zastava ustaške NDH na raskrsnicama u gradu, jer smatra da takva neonacistička obilježja istaknuta na javnim mjestima „ne predstavljaju prekršaj iz oblasti kršenja javnog reda i mira niti drugi prekršaj iz nadležnosti policije“, izjavio je Srni direktor jevrejske nevladine organizacije „Margelov institut“ Alen Budaj.

„Riječ je o  derivatu  zastave NDH,  kao što postoje i derivati nacističkog kukastog krsta, koji se pojavljuju na fudbalskim  utakmicama širom Hrvatske u formi `keltskog krsta`, samo i ovdje hrvatska policija ne reaguje, dok je u Njemačkoj zakonski taj isti simbol kažnjiv“, pojašnjava Budaj.

On smatra da službenici MUP-a Hrvatske treba da se upoznaju sa „paletom“ neonacističkih simbola,  jer su očito nedovoljno edukovani.

„Ustaški grb počinje sa bijelim poljem i  ima 25 polja, kako je policijska patrola  i utvrdila, ali  oni za razliku od nas tu ne vide ništa sporno. Oni su konstatovali tek da su semaforski ormarići obojeni, što je za njih isključivo komunalni problem“, ističe Budaj.

On precizira da je današnja zastava Republike Hrvatske drugačija od zastave NDH, kao i grb unutar nje, dok je grb istaknut na raskrsnicama zagrebačkih ulica unutar hrvatske trobojnice nedvosmisleno istovjetan grbu sa zvanične zastave kvislinške Nezavisne Države Hrvatske.

„Antifašistička udruženja,  u koja spada i Margelov institut, prepoznaju fašističke simbole čak i onda kad su umotani u `celofan domoljublja`, ali  za nas je to nedvosmisleno recikliranje fašističkih simbola, dok je ravnodušnost građanstva i vlasti na takve pojave duboko zabrinjavajuća“, naglašava Budaj.

Margelov institut je 29. februara uputio pismo ministru unutrašnjih poslova Hrvatske   Ranku Ostojiću u kojem zahtijeva preduzimanje oštrih koraka za detektovanje i uklanjanje više zastava sa grbom ustaške NDH na zagrebačkim raskrsnicama.

„Smatramo da derivatima fašističkih ustaških zastava i grbova nema mjesta u modernoj Republici Hrvatskoj, kao zemlji kandidatu za ulazak u Evropsku  uniju“, kaže se u pismu.

Zagrebačka Policijska uprava danas je Margelovom institutu dostavila dopis, u koji je Srna imala uvid, u kome navodi da su „preduzete  mjere i radnje kojima je utvrđeno da je utvrđeno da su u Ulici Hrvatske bratske zajednice, u blizini raskrsnice sa Ulicom grada Vukovara i zgrade Opštinskog građanskog suda i  na raskrsnici  Čulinečke ceste i Južne ulice  ormarići za rad i regulaciju semaforskih uređaja obojeni crvenom, bijelom i plavom bojom u obliku zastave“.

„U dijelu  obojenom bijelom bojom nalazi se grb  veličine oko 30 puta 30 centimetara  sa 13 polja bijele i 12 polja crvene boje, sa prvim početnim poljem bijele boje, bez ikakvih drugih znakova i simbola“, navodi se u policijskom dopisu.

Iz samog izgleda, oblika i sadržaja tako obojenih ormarića, kako navodi zagrebačka policija,  ne proizlaze elementi nekog od eventualnih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira niti nekog drugog prekršaja iz nadležnosti policije.

Takođe,  dodaje policija, nisu utvrđeni elementi postojanja krivičnog djela za koji se progon vrši po službenoj dužnosti.

„Izvršenim provjerama utvrđeno je da su ormarići za rad i regulaciju semaforskih uređaja u vlasništvu `Zagrebačkih cesta` DOO i da odgovorne osobe nisu upoznate ko je i kada predmetne ormariće obojio na opisani način. Provjerama kod nadležnih tijela grada Zagreba utvrđeno je da ne raspolažu saznanjima o vremenu i načinu bojenja ormarića niti im se bilo ko od udruženja  građana ili pojedinaca obraćao sa takvim ili sličnim zahtjevom“, kaže se u nepotpisanom policijskom dopisu.

O lokacijama uočenih pojava, kako se navodi, obaviješteno je Komunalna policija grada Zagreba radi eventualnog preduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti.

Margelov institut, nevladina organizacija jevrejske nacionalne manjine u Hrvatskoj, nedavno je uputio i pismo u kome zahtijeva da hrvatski Sabor obustavi pokroviteljstvo nad komemoracijom u Blajburgu, mjestu na kome su 1945. zaustavljene fašističko-ustaške vojne jedinice Pavelićeve NDH u svom povlačenju pred antifašističkim oslobodiocima.

Ovaj  institut, čije je sjedište u Zagrebu, uputio je pismo i ministru pravosuđa  Hrvatske Orsatu  Miljeniću, u kome navodi da,   kao organizacija jevrejske nacionalne manjine koja se bori protiv antisemitizma i rasizma, odbacuje u potpunosti presudu Prekršajnog suda u Kninu i smatra se duboko oštećenom kada se ustaška ikonografija, umotana u suvenire, te službeni ustaški pozdrav „Za dom spremni“, prema odluci tog suda, proglašavaju „starim povijesnim hrvatskim pozdravom“.

 

Izvor: nezavisne.com

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: