Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Budaj: SDP čak inertniji od HDZ-a

Alen Budaj.JPG

Hrvatska vlast i dalje se pravi mutava na zahtjeve Saveza antifašističkih boraca i Margelovog instituta od kraja februara, kojima je od Sabora zatraženo da se odrekne pokroviteljstva nad komemoracijom na Bleiburgu, ali i na prijedloge da se spriječe neki drugi vidovi isticanja ustaških simbola. Dosad je na brojne zahtjeve protiv ustaški simbola reagirao jedino ministar policije Ranko Ostojić, koji je predmet proslijedio zagrebačkoj policiji, ali se sve na kraju završilo u domeni komunalnih redara.

Antifašistički borci istaknuli su da je Sabor više od decenije pokrovitelj okupljanja koje se od samog početka pretvorilo u okupljanje ustaša, njihovih potomaka i istomišljenika kako bi slavili propalu NDH i slali poruke mržnje na račun Narodnooslobodilačke vojske, a direktor Margelovog instituta Alen Budaj podsjeća da su Centar „Simon Wiesenthal“ i židovska zajednica Austrije tražili i od austrijskih vlasti sprečavanje održavanja te manifestacije zbog tamošnje ustaške simbolike, no ni oni nisu dobili odgovor.

Budaju nije odgovorio ni ministar pravosuđa Orsat Miljenić, od kojeg je tražio da poduzme nešto povodom odluke Prekršajnog suda u Kninu da se prodajom ustaških suvenira ne krše propisi, kao i povodom nesmetanog držanja misa za Antu Pavelića.
Dosad je reagirao jedino ministar policije Ranko Ostojić, koji je Budajev zahtjev za uklanjanje obilježja NDH s brojnih zagrebačkih ormarića za semafore proslijedio zagrebačkoj policiji, no ta je reagirala kao i kninski sud. Odgovorila mu je da iz samog izgleda, oblika i sadržaja obojanih ormarića ne proizlaze elementi nekog od prekršaja iz područja javnog reda i mira niti nekog drugog prekršaja iz nadležnosti policije, pa zaključila kako su te stvari u domeni komunalnih redara.

– SDP je po pitanju stava spram ustaštva deklarativan jednako kao i HDZ, a po pitanju djelovanja možda još i gori – kazao nam je Budaj.

Nenad Jovanović

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/snv-baner.JPG

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: