Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BRUTALNO PRETUČENI PREDSTAVNIK SRBA I DALjE U KOMI ‘Ovo što mu je Glavić napravio podsjeća na ono što je radio u BiH, a to je premlaćivanje do smrti’

Damir Krajač / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX

Radoje Petković (63), potpredsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Kastva i građevinski poduzetnik koji je brutalno pretučen krajem travnja ispred jednog kafića na području općine Viškovo, i dalje se nalazi u komi u KBC-u Rijeka, a prognoze su dosta loše, rekao nam je Milan Eraković, pravni savjetnik Srpskog narodnog vijeća u Rijeci.

Napadač Ilija Glavić (49) u istražnom je zatvoru, a Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci potvrdilo nam je da ga istražuje zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela nanošenja osobito teške tjelesne ozljede. No, za sada, u DORH-u ne odgovaraju ide li istraga u smjeru toga da je Glavić Petkovića napao zbog njegova nacionalne pripadnosti.

Sumnja da je napad bio motiviran nacionalnom nesnošljivošću pojavila se nakon što je otkriveno da se Ilija Glavić nalazi na popisu osumnjičenih za ratne zločine na području Republike Srpske, koji je izradio Centar za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske.

Ilija Glavić rođen je 1971. u Novom Selu u okolici Bosanskog Broda, a tim koji je istraživao zločine sumnjiči ga za premlaćivanja, teške ozljede i silovanja po brodskim logorima u proteklom ratu. Potvrdio nam je to Marko Grabovac, predsjednik Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda. S tim je slučajem, prema njegovim riječima, upoznat i Haški tribunal, kao i tužiteljstvo BiH.

– Taj je popis predan tužiteljstvu BiH na daljnje postupanje, a nije mi poznato je li to rezultiralo podizanjem optužnice ili zahtjevom za izručenje – rekao nam je Grabovac.

Milan Eraković, koji je stupio u kontakt s Grabovcem, rekao nam je da apeliraju da, s obzirom na Glavićevu prošlost, policija i DORH u istrazi uzmu u obzir da je napad mogao biti uvjetovan nacionalnom netrpeljivošću.

Tome, kako kaže Eraković, ide u prilog činjenica da je Glavić, prema izjavama ljudi s kojima su razgovarali, „u više navrata javno iskazivao nesnošljivost prema pripadnicima srpske nacionalne manjine“.

– Napad na Petkovića ima određenih sličnosti s onime za što Glavića sumnjiče u BiH, a to je premlaćivanje do smrti – rekao nam je Eraković, koji ističe da Petković Glavića nije poznavao.

– Radoje Petković je nekonfliktna osoba, cijenjen i aktivan u zajednici. Uoči napada, sjedio je za svojim stolom u kafiću, nije pio alkohol, jer vozi, a tome nije ni sklon. Pokušao je otići i izbjeći sukob, ali Glavić je krenuo za njim. Dok ga je tukao, nije ni pružao otpor – rekao nam je Eraković.

Petković je, nakon što je doveden u KBC, bio u induciranoj komi.

– Prije nekoliko dana počeo je samostalno disati, ali se ne budi. Stanje mu je vrlo loše i pitanje je hoće li preživjeti, a ako i preživi, teško da će se, s obzirom na ozljede mozga, oporaviti – kazao nam je Eraković.

Napad na Petkovića dogodio se 24. travnja oko 17.15 sati na parkiralištu pored kafića 007 u Stuparima na području općine Viškovo. Vrlo je malo informacija o tome što se konkretno dogodilo uoči samog napada, s obzirom na to da svjedoci nisu skloni pričati, a prema priopćenju koje je izdao DORH, Petković i Glavić prvo su se sukobili u ugostiteljskom objektu, nakon čega je Petković pokušao otići. Glavić, koji je odmah nakon napada uhićen, s obzirom na šutnju svjedoka vjerojatno ne bi bio ni detektiran kao napadač da nije bilo nadzorne kamere koja je snimila premlaćivanje.

Prema DORH-u, Glavić je Petkovića sustigao i povukao rukom prema sebi te mu zadao udarac šakom u lice. Kada je Petković počeo padati, Glavić ga je pridignuo te ponovio udarac od kojeg je žrtva pala na tlo.

Nakon što se uspio dignuti, nasilnik je ponovo krenuo prema njemu te mu zadao još jedan udarac šakom u lice. Petković je tada pao, ostavši bez svijesti, no Glavić ga je nastavio tući. Nesretni Petković je zadobio krvarenje u mozak te niz hematoma.

Glavić je zadržan u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog đela i opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Mirko Torbica, predsjednik VSNM-a Kastva i Petkovićev prijatelj, ističe da je Radoje povučen, miran čovjek te da nije poznavao Glavića. Kaže da ne može tvrditi da je napad bio uvjetovan nacionalnim predznakom, ali da je Petkovićeva nacionalnost, s obzirom na njegovo đelovanje u vijeću, bila javno poznata.

– Radoje ima građevinsku tvrtku, bavi se fasadama i omiljen je u zajednici. Profesionalac je, specijaliziran za zahtjevne poslove na fasadama, pa je tako, recimo, obnavljao fasadu na crkvi. Puno je napravio i za Kastav i za brojne ljude koji su zatražili njegovu pomoć – rekao nam je Torbica.

Kaže da je, s obzirom na posao, Petković puno vremena provodio na Viškovu.

– Na Viškovu je imao radnike pa je često tamo odlazio – kaže Torbica.

Od DORH-a smo zatražili i informaciju je li im poznato za što se Glavića sumnjiči u Republici Srpskoj te jesu li to uzeli u obzir, kao i je li BiH zatražila njegovo izručenje, no nismo dobili odgovor na ta pitanja. Samo su ponovili da se provodi istraga zbog sumnje za nanošenje teške tjelesne ozljede.

Izvor: JUTARNjI.HR

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: