fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BRKIĆ: PREKINUTI SARADNjU SA ICMP-om

icmp.jpg

BANjALUKA, 27. MARTA /SRNA/ – Gradska organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Banjaluka pokrenula je inicijativu da se, zbog zastoja u procesu traženja nestalih Srba u BiH, prekine svaka saradnja sa Međunarodnom komisijom za traženje nestalih lica /ICMP/ i da se srpski predstavnici povuku iz Instituta za nestala lica BiH.

„Naša inicijativa podrazumijeva i podnošenje krivične prijave protiv predsjednika ICMP-a Ketri Bomberger za sve ono što je učinila prema srpskim žrtvama“, izjavio je danas novinarima predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Stanislav Brkić.

Brkić je rekao da je zločin ne pronaći srpsku žrtvu i favorizovati jedne na štetu drugih, ističući da Organizacija nakon formiranja Instituta za nestala lica BiH nije zadovoljna traženjem nestalih Srba.

On je rekao da su poražavajući podaci u procesu traženja nestalih Srba od 2008. godine, kada je Institut za nestala lica BiH počeo sa radom. „Za četiri godine rada, Institut za nestala lica BiH je identifikovao 3 920 žrtava, od čega 92 srpske nacionalnosti, što je svega dva odsto“, istakao je Brkić.

On je naveo da osim političkog i antisrpskog Suda u Hagu postoji i Tužilaštvo i Sud BiH, kojima je jedino potrebna poluga Institut za nestala lica BiH da ostvare projekat po kojem bi u Potočarima kod Srebrenice namirili broj nestalih Bošnjaka sa 3 500 na 8 357 žrtava.

„To je krajnje nedopustivo i smatram da vlast Republike Srpske i nevladine organizacije ne smiju biti na to slijepe“, istakao je Brkić.

On smatra da je Vlada Republike Srpske obmanuta kada je dala podršku da se formira Institut za nestala lica BiH, ističući da je potrebno sve učiniti da Institut prestane sa radom, jer radi protiv interesa srpskih žrtava, što je čisti zločin.

Brkić je istakao da se Organizacija zalaže za angažovanje Operativnog tima za traženje nestalih lica Republike Srpske u punom kapacitetu, koji je prije formiranja Instituta godišnje imao 350 identifikovanih lica.

On je dodao da u Spomen-kosturnici u Banjaluci još ima 319 neidentifikovanih posmrtnih ostataka, te 29 identifikovanih koje njihove porodice, nažalost, ne žele zbog nepoznatih razloga preuzeti.

Prema njegovim riječima, zadatak ove organizacije jeste da se bavi traženjem nestalih vojnika i civila, materijalnim položajem svojih članova i posjetama članstvu.

Brkić je rekao da od 2008. godine u Banjaluci živi 61 porodica koja potražuje tijela svojih najbližih, a za četiri godine pronađena su svega četiri.

„Da bismo pronašli sve nestale, treba nam još 57 godina. Ovaj podatak je katastrofalan i poražavajući za srpske porodice“, zaključio je Brkić.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: