fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Brčko može biti sredstvo pritisaka na Srpsku

radojcic.jpg

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da međunarodna zajednica po pitanju zatvaranja supervizije za Brčko distrikt podijeljena, ali da Brčko kroz Arbitražni tribunal može u budućnosti iskoristiti kao sredstvo pritiska protiv Republike Srpske.

„Arbitražni tribunal po arbitražnoj odluci u svakom trenutku može promijeniti arbitražnu odluku ukoliko ocijeni da je neki od entiteta ugrožava i da Brčko čak dodijeli jednom od entiteta“, rekao je Radojičić.

On je pojasnio da je Republika Srpska u poziciji da kao učesnik arbitraže i kao entitet mora da sprovede odluku zato da njena pozicija ne bi bila još više ugrožena i da arbitraža ne bi ponovo bila otvorena.

„Taj mač nam stoji iznad glave kao neka politička odluka da se u nekom momentu Republika Srpska ponovo može prišarafiti u slučaju da se desi neki drugi rasplet ili da se iskoristi kao politički pritisak na Srpsku“, ocijenio je Radojičić i dodao da se Federacija BiH u principu uopšte ne interesuje za Brčko, osim u smislu da naškodi Republici Srpskoj.

On je rekao i da Arbitražni tribunal ne postoji kao posebna institucija. „On nema budžet, nema sekretarijat. Postojali su pravni predstavnik Srpske, pravni predstavnik Federacije i strani sudija gospodin (Roberts) Oven, koji je Amerikanac. U Tribunalu je predstavnik Srpske izuzeo svoje mišljenje. Tako da faktički, ako ćemo pojednostaviti, Arbitražni tribunal je jedan čovjek, taj američki sudija“, rekao je Radojičić za „Nezavisne novine“.

Na pitanje da li će implementacijom odluke u slučaju „Sejdić i Finci“ biti zatvoreno pitanje promjene Ustava, Radojičić je rekao da će se u BiH stalno razgovarati o ustavnim pitanjima, jer je BiH veoma kompleksna zemlja, unutar koje nema saglasnosti o ustavnim pitanjima.

„Vrlo je realno da će biti postavljani novi uslovi kroz evropska pitanja. Ono što će u procesu evropskih integracija biti sljedeći važan korak, i ako ne bude u Ustavu, imati neki ustavni karakter, jeste utvrđivanje mehanizama unutrašnjeg dogovaranja. To će biti sljedeća vrlo krupna prepreka“, zaključio je Radojičić.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: