Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Braniteljske“ tekovine pravednog nastavka borbe „osloboditelja“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/policija_hr.jpg

Kako u praksi izgleda tretman čuvara tradicije antifašizma i protivustaštva u Hrvatskoj, ovaj put na primjeru Klečke.

 

Piše: Dušan Bastašić

 

 

Prošle nedjelje po prvi put nakon 71 godine, služen je parastos za 542 srpske žrtve koje su hrvatski ustaše ubili bacanjem u jamu na brdu Klek pokraj Ogulina.

Objavili smo prilog SRNA-e, postavili i nekoliko fotografija. U prilogu nije pomenuto da je učesnike čuvala policija, pošto je to uobičajeno kada se održavaju komemorativni skupovi i molitvena okupljanja Srba, Srbima pobijenim u vrijeme NDH.

„Čuvani“ smo bili i kasnije, na ručku upriličenom od strane organizatora. Ovaj put, kao nedavno kod crkve u Sadilovcu, nismo legitimisani, popisivani i pretraživani.

U Sadilovcu je bio i isljeđivanja.

Dakle prisustvo policije je uobičajeno.

Dobrodošlo? Naravno! Zašto?

Glava u torbi

Pa zato što postoji ozbiljan sigurnosni rizik! Više ne vjerujem da su u pitanju „neodgovorni pojednici“, koji bi mogli izazvati neželjene incidente. Postoji široki narodni front koji komemoracije, molitvena sabranja i pominjanje srpskih stratišta smatra provokativnim i uvredljivim za hrvatske građane. Redovno se osporavaju istorijske činjenice, dovode u pitanje zapisnici Komisija za istraživanje ratnih zločina, burno reaguje na obnovu antifašističke spomeničke baštine i one posvećene civilnim žrtvama rata.

E sad, to nikako nije u skladu sa ustavnim, antifašističkim određenjima neovisne države Hrvatske, nastale kako kažu zvaničnici, pravednim nastavkom antifašističke borbe „tijekom domovinskog“ rata. U tom pravednom nastavku borbe „branitelji“ ili njihovi sunarodnici, porušili su i uništili preko 3000 spomenika „osloboditeljima“ i civilnim žrtvama ustaškog terora.

Da ne bude zabune, osloboditeljima se odnedavno nazivaju sudionici antifašističke borbe. Tamo gdje su spomenička obilježja bila masivnija i teža za uništavanje, ukrasili su ih ustaškim simbolima. Upravo uz Klečku jamu stoji skrnavljen spomenik, na kome na mjestu razbijene ploče stoje dva simbola „U“ sa krstom, pardon, križem u sredini.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/klecka.jama05.jpg

 

Ne treba naglašavati da je većina spomenika uništena na mjestima gdje nije bilo nikakvih borbenih dejstava.

„ Ono što su bili partizani 1941., to su hrvatski branitelji bili 1991. godine“ – reče nedavno hrvatski predsjednik.

Ops!

Nešto tu ne štima…. Čemu su onda „branitelji“ rušili spomenike „osloboditeljima“, ne priznaju istraživanja, istorijske zapise i publikacije „osloboditelja“, a njihove potomke smatraju provokatorima koji se skupljaju oko jama i preturaju po prošlosti!?

Ako znamo da su Srbi činili glavninu antifašističkog pokreta u Hrvatskoj
(„osloboditelji“), zašto su onda njihovi potomci izbjegli, protjerani, popaljeni i pokradeni, a nemali broj je i pobijen, u vrijeme „braniteljskog“ nastavka antifašističke borbe?

Neovisna država Hrvatska, čiji zvaničnici bijesno sikću kada se dovede u pitanje njeno antifašističko porijeklo i ukaže na kontinuitet sa Pavelićevom NDH, usvojila je gotovo svu terminologiju i vokabular Nezavisne države Hrvatske. Opet su vaskrsle odore, streljivo, časnici, satnici, bojnici, stijegovlje itd. Kruna svega je naziv monete – kuna!

Kada se uz silne muke i neugodnosti, ponegdje i obnovi koje spomen obilježje, digne se u javnosti graja oko nenamjenskog trošenja sredstava hrvatskih poreskih obveznika a spomenik obično opet strada.

Primjer?

U uvali Slana na ostrvu Pagu, na mjestu logora smrti NDH, juna 2010. obnovljena Spomen ploča nije opstala ni dva dana. Pogađate, obnavljali smo spomen ploču uništenu u „domovinskom“ ratu.

Usput rečeno, onog dana kada je spomen ploča obnovljena, hrvatski predsjednik je obećao kod Šaranove jame na Jadovnu da će svi spomenici biti obnovljeni.

Ono malo Srba koji su ostali u Hrvatskoj i odoljevaju procesu asimilacije, odnarođivanja i prevjeravanja, živi u strahu. Oni uglavnom ne dolaze na parastose i komemoracije svojim pobijenim rođacima, jer će ih se poslije pitati zašto su išli, ko ih je zvao…

Nama potomcima žrtava koji dolazimo iz inostranstva, gdje nas je danas zbog „braniteljskog“ nastavka antifašističke borbe „osloboditelja“ najveći broj, obično poruče slijedeće:
„ Lako je vama, dođete sa srpskom zastavom i pravoslavnim krstom, kažete što mislite i odete. A mi, mi ostajemo ovdje i kusamo ono što ste vi posijali.“

I treba ih razumjeti, nije im lako!

Za kraj, evo nekoliko komentara na prilog o parastosu kod Klečke jame, objavljenom na internet stranama Ogulin-info.

Složićete se da komentaru na ovakve komentare, stvarno nema mjesta.

 

 

Nekoliko komentara čitalaca na prilog o komemoraciji:

Održani parastos i komemoracija žrtvama ustaškog genocida ispod Kleka – Klečka jama

Saborsko.T.
napisao Sydney.T.G., Kolovoz 16, 2012
Kako vidim da se ponovo nakotilo kopiladi cetnicke po Ogulinu, Znaci slaboi ih je Oluja pomela,, Pripremamo novu Oluju preko Kapela da se govna cetnicka ociste iz Ogulina i Hrvatske, Joj nemaju traktora kako se stici u svoju smrdiju , cetnicku zlocinacku agresorsku stoljetni agresori na moju Hrvatsku,Ili ce se zvai samo Hrvatima ili ce nestati i prestati velicati krvnike nad Hrvatskim narodom.
————————————————————————————————————

kada ce Hrvatska biti samo Hrvatska.
napisao Sydney.T.G., Kolovoz 16, 2012
Cudno da ove cetnike niej Oluja pomela zauvjek Kopilad cetnicka se nakotila ,i evo ih ponovo da nam prave nered po Hrvatskoj Hrvatska je zemlja Hrvatskog naroda sa vise religijskih opredjeljenja a oni koji se zovu tudjima imeniuma kao srbi neka se pokupe cim prije i neka odlaze bez povratka, Da nebi morali praviti novu Oluju ,ili Tornado koje ce ih za sigurno pocistiti Treba pribiljeziti svakoga koji se zove srbo cetnik tako da se zna , koga treba ocititi iz Hrvatske, Svako ima pravo na svoju religiju ali se nemoze zvati preko religije Religija srbin ne p[ostoji nego pravoslavac ili ortodoks, Zvati se srbo a rodjen u Hrvatskoj to je nesto sto nema nigdje u svijetu i uredjenim zakonom Drzavam. Trebalo je sve te kopilane cetnicke pobacati u tu jamu da ne sire mrznju po Hrvatskoj a uz to i nove agresije, Uskoro dolaze sinovi Antini iz vana koji ne oprastaju cetnicima ,i izdajicam po Hrvatskoj, Oni znaju sto treba raditi.jednom zauvjek.
————————————————————————————————————

NDH.
napisao Sydney.T.G., Kolovoz 15, 2012
Nema Hrvatske slobodne bez NDH , onda je bilo sve drugacije Koji su bili u hrvatskoj srbi oti su morali nestati Koji se zvali Hrvatski pravoslavci oti su bili i u Vladi ,Ministri.i Branitelji. Sada ove treba sve pobacati u jame ,kopilad se nakotila i sada ponovo traze nered, Oni koji se izjasnjavaju za Hrvate oti su Hrvati a sve srbe van iz Hrvatske , necemo srbsku i cigansku emigraciju, Kriva je Hrvatska vlada koja im daje to pravo i zovu ih srbima Nema manjina u pravim zemljam Nego samo gradjani,, Cetnici kokardasi se ponovo podizu i sire svoje lazi Trebali su Hrvati doci na taj skup i sve ih pobacati u tu jamu da ne sire svoje lazi i nered.
————————————————————————————————————

Trebalo ih je jos vise pomlatiti
napisao Tomo., Kolovoz 15, 2012
Sto su trazili to su dobili Ponovo se kopilad na kotila i pravi nove agresije i izazove .Sto sad hocedu Zar im nije dosrta ponovo traze nemir ,,Dobit ce ali mao vise mogli bi se ocistiti sa Hrvatskih prostora zauvjek, Cetnicka banda,
————————————————————————————————————

Zaborav
napisao Matej, Kolovoz 15, 2012
Nije problem što je gosp. zamjenik zaboravio, veći je problem što mi Hrvati prebrzo zaboravljamo zločine koji su učinjeni nama.
————————————————————————————————————
Početak i kraj Krivog Puta
napisao draganche, Kolovoz 14, 2012
Simpatična družina SDBovaca,SZUPovaca,KOSovaca i inih operativaca spavača koji su se izgleda probudili.Smrt jednog čovjeka tragedija a milioni ee to je već statistika.Čemu rupe,jame i ostala stratišta kad imamo prečih i većih problema jer radi se o pukom prezivljavanju u zajedničkoj gospodarskoj jami u koju smo svi mi ubačeni od gore fotkanih poslodavaca.
Tko je što zasluzio u prošlim ratovima to je i dobio.Mogli su otići u Partizane,
———————————————————————————————————
napisao katarza, Kolovoz 14, 2012
Srbi koji su branili Hrvatsku i koji prihvaćaju Hrvatsku kao svoju Domovinu, gurnuti su na marginu društva, kao i svi ostali hrvatski branitelji.

Za sve vladajuće strukture u formalno samostalnoj RH možemo reći da su izrazito protuhrvatske.

Ukoliko se u Haagu izrice pravomocna presuda za generale gotovina i markac, treba provesti ustanak i donjeti zakon o izgonu nasih unutarnjih neprijatelja-partizansko cetnickih odroda!
————————————————————————————————————

Ajme meni!
napisao katarza, Kolovoz 14, 2012

Da bi srpski mit zivio svaka jama u hrvatskoj i sloveniji mora biti stratiste srpskih okupatora.

I jos nisu shvatili da bi njima bilo bolje da su ostali u srbiji ili da se konacno okrenu prema tokiju!

NE SVOJATAJTE STALNO TUDJE!

————————————————————————————————————
Srpski Mitovi!
napisao maria, Kolovoz 14, 2012

Najprije su Hrvati toboze u Jasenovcu ubili 700.000 srba.
Onda je netko shvatio da je ta brojka malo nabrijana pa su se dogovorili na ca. 80.000.
Na popisu zrtava Jasenovca su vecinom ljudi sa stratistem izvan Hrvatske, tj. u njemackoj.
Medjutim, i to nije bitno, vec je cinjenica da u Jasenovcu od ustaske vojske nitko nije ubijen!
Kopalo se 1961, 1964 i 1984 godine i uviek su se iskopali kosti hrvatskih vojnika.
DO DANAS NISU PRONADJENI SRPSKE ZRTVE U JASENOVCU!!!!
U dreznici su Partizani poubili 228 mjestana jer nisu htjeli ubijati Hrvate da bi Jugoslavija zivjela.
PArtizanski Komunisti su te ljude upisali u spoemen plocu fasistickog terora!!

Stoga je i ova komemoracija nastavak srpskog mita da se od okupatora hravtske zemlje radi zrtva!!!!!!!
————————————————————————————————————

napisao netko, Kolovoz 14, 2012
„Nijedan zločin ne smijemo zaboraviti jer time zaboravljamo žrtve. Zaboravljajući žrtve, zaboravljamo i sebe“, rekao je Ljubojević. Zašto gospodina zamjenika nema na slikama sa polaganja vijenaca za Oluju? Zaboravio?

 

 

Izvor: FRONTAL.SRB

 

Povezane vijesti:

12.08. 2012. Parastos kod Klečke jame

 

Održani parastos i komemoracija žrtvama ustaškog genocida ispod Kleka – Klečka jama

 

KLEČKA JAMA – STRATIŠTE ŽRTAVA USTAŠKOG ZLOČINA – GENOCIDA

Klečka jama – prva komemoracija i parastos nakon 71 godine

OSVEŠTAN ČASNI KRST I SLUŽEN PARASTOS ZA POBIJENE SRBE

 

GODIŠNjICA KRVAVOG USTAŠKOG PIRA NA PAGU I VELEBITU

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: