Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Bramerc nepravedno uslovljava Srbiju

Datum objave: sreda, 10 oktobra, 2012
Veličina slova: A- A+
Savo Štrbac
Savo Štrbac

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je da i u završnoj fazi rada Haškog tribunala postoje dvostruki aršini jer se Srbija i dalje uslovljava istragom mreže podrške haškim optuženicima, a da niko nije procesuiran u Hrvatskoj ili u Španiji, gdje se dugo krio haški optuženik Ante Gotovina.”Ne sjećam se, a vjerovatno bih znao da jeste, da je vođena neka ozbiljnija istraga o skrivanju Gotovine”, rekao je Štrbac za Srnu, komentarišući posjetu glavnog haškog tužioca Serža Bramerca Beogradu, koja je posvećena istrazi mreže podrške haškim optuženicima.

Štrbac je rekao da se skrivanje Gotovine pretvorilo u plandovanje, uživanje svake vrste po raznim destinacijama, te da su o tome mnogi znali i učestvovali iz raznih zemalja, a ne samo iz Hrvatske, ali nije niko odgovarao.

Štrbac je rekao da je očigledno da glavni tužilac Haškog tribunala ne može Hrvatima ništa i da ne može više da uslovljava njihov put ka Evropi, a da ide u Srbiju gdje može da uslovljava.

“Bramerc ne može više da uslovljava hrvatski put ka Evropi zato što oni imaju već dogovoren termin ulaska u EU. Pristupni sporazum je potpisan u decembru prošle godine i sada je to u postupku ratifikacije”, naveo je Štrbac.

Štrbac smatra da Bramerc “ide tamo gdje je mekše i gdje može da uslovljava”.

Prema njegovim riječima, Haški tribunal je još 2004. godine odustao od podizanja optužnice protiv bilo koga za ratne zločine, a posebno onih koji su još ranije bili na takozvanom srednjem i nižem nivou komandovanja.

“Osim toga što su uhapšeni svi optuženi, zaista su oni koji su učestvovali u skrivanju i pomaganju periferna stvar. Lično mislim da se Haški sud na tome uopšte ne bi trebao angažovati i iscrpljivati“, poručio je Štrbac i dodao da je “i Ratko Mladić u Hagu i da su dobili sve šta hoće”.

Nažalost, rekao je Štrbac, i u ovoj završnoj fazi rada haškog Tužilaštva i Suda postoje dvostruki aršini.

“Uvijek se drugačijim očima gleda i mjerilima mjeri i postupa prema tome šta se dešava u Srbiji, a šta u ostalim državama“, rekao je Štrbac.

Glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc rekao je danas da je od srpskih vlasti dobio “obećavajuće informacije” o istrazi mreža jataka haških otpuženika i dodao da se nada njenom znatnom napretku u narednim danima.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da je neprihvatljivo to što je Bramerc posjetu Beogradu posvetio istrazi mreže podrške haškim optuženicima, dok ne čini ništa da se u BiH konačno procesuiraju brojni zločini počinjeni nad Srbima.

“Haškom tribunalu je očigledno bitnije da se bavi jatacima, a ne procesuiranjem ratnih zločina nad Srbima i mudžahedina koji se slobodno kreću u BiH”, rekao je Mitrović Srni.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top