fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bramerc da zatraži od Zagreba konačne spiskove procesuiranih Srba

Koalicije udruženja izbjeglica
Koalicije udruženja izbjeglica

BEOGRAD, 5. MAJA – Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji očekuje da glavni haški tužilac Serž Bramerc zatraži od Hrvatske da objavi konačan spisak Srba protiv kojih se vodi istraga, koji su optuženi ili je donesena presuda.

Izbjeglička udruženja navela su u saopštenju da od Bramerca očekuju da prije junskog izvještaja Savjetu bezbjednosti UN o saradnji Hrvatske sa Haškim tribunalom zatraži od Zagreba tačan broj Srba koji jesu ili su bili pod istragom.

Oni zahtijevaju da Hrvatska dostavi predmete osuđenih srpskim organima na reviziju, uz pravo obnove postupka, i da započne sa ozbiljnim postupcima protiv lica koja su počinila ratne zločine protiv srpskog stanovništva.

Koalicija izbjegličkih udruženja pozdravila je stav Brameca da je međunarodno humanitarno pravo bilo temelj za donošenje presude hrvatskim generalima o udruženom zloccinačkom poduhvatu s ciljem prisilnog i trajnog protjerivanja Srba sa područja Krajine.

„Hrvatska nije imala zakonsko pravo da pokrene vojnu operaciju `Oluja`, jer je područje Krajine bilo proglašeno za zaštićenu zonu UN“, navodi se u saopštenju.

Koalicija dodaje da je cilj vojne operacije „Oluja“ bilo etničko čišćenje Srba iz Krajine, o čemu govore brojni zločini nad Srbima od 1991. godine u Splitu, Gospiću, Sisku, Karlovcu, Osijeku, Zagrebu, Vukovaru i drugim gradovima.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: