fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Božović: Srbi u zoni aparthejda

Vladimir Božović
Vladimir Božović

Položaj Srba u Crnoj Gori je u zoni aparthejda, ocijenio je predsjednik Izvršnog odbora Matice srpske u Crnoj Gori Vladimir Božović.

„To vjerno potvrđuju i statistički parametri koji pokazuje da je broj Srba zaposlenih u državnim institucijama makar deset puta manji u odnosu na procentualni broj u ukupnom stanovništvu. Da ne govorimo o brutalnoj diskriminaciji srpske jezičke zajednice i sve većim pritiscima na ljude koji su pripadnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i na SPC kao instituciju“, navodi Božović.

On je za „Sputnjik“ rekao da je Crna Gora nominalno građanska država, ali ako se u obzir uzmu svi parametri, ona je de fakto država jednog naroda, crnogorskog naroda, i u određenoj meri država koalicionih partnera u vlasti, Bošnjaka i Albanaca.

„Što se tiče ustavno-pravnog položaja, umjesto države naroda definisan je nominalno-građanski koncept, ali u praksi je na djelu situacija koja ulazi u zonu aparthejda“, ocjenjuje Božović.

On tvrdi da srpska jezička zajednica u Crnoj Gori ne može da u obrazovnom smislu identifikuje sebe, prije svega zbog postojanja nevjerovatnog hibrida u smislu samog naziva jezika u obrazovnom sistemu.

„Vjerovali ili ne, jezik se zove crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik. Iako su dominantni zahtjevi srpske jezičke zajednice bili da se djeci koja pripadaju toj zajednici omogući da imenuju svoj jezik svojim imenom, na kraju je to bilo onemogućeno zbog ustavno-pravnog nasilja od strane vlasti, tako da trenutno imamo ovu opisanu situaciju“, ističe Božović.

On je naglasio da je položaj Srba iz dana u dan sve gori, jer su suočeni i sa pokušajem urušavanja SPC – jednog od stubova identiteta Srba u Crnoj Gori.

„Planirano je da se zakonom sprovede otimanje imovine SPC, tako što bi sve ono što je izgrađeno prije 1918. godine po automatizmu prešlo u ruke države. Tako bi se Srbi u Crnoj Gori zapravo našli u jednoj sličnoj situaciji kao što je nedavno bio slučaj sa srpskom kulturnom baštinom na Kosmetu u procesu pred Uneskom“, rekao je Božović.

On je naveo da je premijer Crne Gore Milo Đukanović, poslije prilično jasnih otpora koji nije došao samo od SPC nego i od ostalih vjerskih zajednica, najavio da će navodno vlada uvažiti određene elemente i preraditi taj zakon.

„Međutim, ja sam i dalje uvjeren da se neće promijeniti ono što je suština namjere prilikom ideje promjene zakona, a to je otimačina imovine SPC“, kaže Božović.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Nasilje nad srpskim jezikom

Kaži ono što vidiš

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: