fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Božica Živković-Rajilić

Božica Živković-Rajilić
Božica Živković-Rajilić

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković-Rajilić izjavila je Srni da je završena prva faza izrade monografije o stradanju žena širom BiH nad kojima su u logorima, zatvorima, sabirnim centrima i kućama zločine vršili pripadnici takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO).

Rajilićeva je navela da Udruženje monografiju izrađuje u saradnji sa Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Ona je istakla da je ovo prva monografija ovakve vrste koja sadrži autentične ispovijesti članica Udruženja potkrijepljene dokazima sa mjesta stradanja, slikama, video zapisima i dokumentima takozvane Armije BiH ili HVO-a.

„Svaka ispovijest opisuje drugo mjesto stradanja, a većina ovih žena već je svjedočila na suđenjima protiv zločinaca ili o tome već odavno postoje autentične izjave date inspektorima MUP-a Republike Srpske“, istakla je Rajilićeva.

Ona kaže da je posebnost ove monografije da žene žrtve, iako su preživjele najstrašnije muke, osim ispovjesti iznose i razlog zbog kojeg su preživjele.

„Ovo nije monografija mržnje, progona, osvete, već čista ispovijest, svjedočenje o zlodjelima koja su nad nama vršena“, rekla je Rajilićeva.

Ona je napomenula da su ove žene žrtve zbog nastanka Republike Srpske.

„U daljoj fazi tehničke pripreme, Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina obezbijedio je stručnu podršku i saradnju banjalučkog Fakulteta političkih nauka, Konzulata Srbije u Banjaluci i sredstva za štampanje monografije“, navodi Rajilićeva.

Ona je dodala da će monografiju podržati institucije Republike Srpske i Srbije.

Rajilićeva ističe da će monografija biti prevedena na engleski jezik i da će biti promovisana širom svijeta.

„Do sada se nigdje u svijetu nije govorilo o srpskim žrtvama u ratu i ova monografija ima za cilj da tu jednostrnu i pogrešnu sliku o ratu u BiH promijeni ili bar djelimično popravi“, zaključila je Rajilićeva.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

RAJILIĆ: NEPRIHVATLjIVO DONOŠENjE ZAKONA NA NIVOU …

RAJILIĆ: MI SMO ŽRTVE, A NAŠU NESREĆU NIKO NE …

RAJILIĆ: FILM „NEČUJNI KRIK“ – VRIJEĐA SRPSKE ŽRTVE …

RAJILIĆ: RASVIJETLITI UBISTVA SRPKINjA U SARAJEVU …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: