Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

“Bože pravde” na analizu teksta

Zadarska županija u svoj statut još nije uvrstila odredbe kojima se, u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, definira pravo manjina na isticanje nacionalnih simbola, iako su to ostale županije i sam Grad Zadar napravili još prije tri-četiri godine. Pripremljeni prijedlog nakon višemjesečne pripreme ponovo je poslan na “precizniju pripremu” jer HDZ-ovi vijećnici žele znati riječi himne “Bože pravde”.

Uzalud je vijećnik SDSS-a Veselko Ćakić kolegama iz HDZ-a objašnjavao da se radi o primjeni odredbi Ustavnog zakona i da svečane pjesme nacionalnih manjina ne može određivati lokalna razina nego Savjet za nacionalne manjine, koji je to napravio prije više od četiri godine. Vijećnici su tražili uvid u tekstualni dio himne “Bože pravde”.

– Što znači ovo “poslovne zgrade” na kojima nacionalne manjine smiju isticati svoje zastave? Znači li to da neki član vijeća nacionalnih manjina u obrtničkoj radnji može istaknuti svoju nacionalnu zastavu? Kaže se da se zastave mogu isticati i u danima žalosti u državi naroda s kojima pripadnici nacionalne manjine dijele ista etnička, jezična, kulturna i vjerska obilježja. Znači, kada umre Milorad Dodik, srpska nacionalna manjina moći će istaknuti zastavu na pola koplja? – upitao je Željko Lončar iz HDZ-a.

Radoslava Bobanovića, također iz HDZ-a, zabrinjava što nije definirano što znači “prilagođeni tekst himne ‘Bože pravde'”.

– Jedna točka, jedan zarez može promijeniti puno. To “prilagođen” može značiti puno toga. Da se ne bi ponovno našem narodu dogodilo da pjeva “Hvala tebi Karadžiću Vuče, naša djeca ćirilicu uče”. Želim znati što bih ja s tobom, Ćakiću, trebao pjevati, da naučim riječi i da pjevamo zajedno – pozvao je Bobanović.

Prijedlog je zatim još jednom vraćen na “precizniju pripremu” za neku sljedeću sjednicu.

– Samo se traži izgovor i još jednom je izigran dogovor da se konačno da zeleno svjetlo za uvrštavanje naših prava u statut Zadarske županije. Sjednica na kojoj su prava srpske zajednice bila na dnevnom redu pretvorena je u cirkus u lošoj režiji HDZ-a – ocijenio je Veselko Ćakić nakon sjednice.

Paulina Arbutina

Izvor: SNV

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: