Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bošnjaci “taoci” sirijskog ratišta

Na frontu radikalnih islamista raste broj nastradalih ratnika sa pasošem Bosne i Hercegovine. Brojka ubijenih državljana BiH je 54, a inače je duplo veća

Sa jednog od ratišta u Siriji / Foto AP
Sa jednog od ratišta u Siriji / Foto AP

Pogibijom Inesa Midžića i Nasera Arnauta u Siriji, brojka ubijenih državljana BiH na sirijskim ratištim od kada je front otvoren na strani radikalnih islamista narasla je na 54, zvanični su podaci Ministarstva bezbednosti.

Ipak, sa ovim podacima se ne slažu eksperti, koji tvrde da je brojka poginulih državljana BiH u Siriji više od 80. Dalje u Siriji je ostalo zvanično još preko 100 državljana BiH da ratuje i očekuje se da u nekom narednom periodu oni pokušaju da se vrate u BiH.

Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH, kaže, za “Novosti”, da je broj 54 tačan i da za sve te pogibije je bila potrebna potvrda iz nekoliko obaveštajnih izvora.

– Konstantno poredimo podatke sa međunarodnim obaveštajnim agencijama kako bismo tačno znali šta se događa sa državljanima BiH u Siriji. Često se u javnosti iznose paušalne ocene i to nije dobro jer ako nemamo prave informacije sa terena, onda je sve u domenu spekulacija – kaže Mektić.

On dodaje da bezbednosne službe prate sve šta se dešava u Siriji i da su dobile i informacije da se 20 osoba sa državljanstvom BiH nalazi u raznim kampovima po Siriji i da su s njima i deca koju su dobili u Siriji.

PARADžEMATI ŠIRE RADIKALNI ISLAM

Prema rečima Dževada Galijaševića, u BiH postoje još 22 paradžemata koji se nisu priklonili Islamskoj zajednici i koji rade na širenju radikalnog islama. Problem je, kako on tvrdi, i postojanje 64 naselja, mimo paradžemata, u Federaciji BiH, gde se takođe širi radikalni islam.

– U toku su provere ovih informacija jer sugerišu da ove osobe sada žele da se vrate sa decom u BiH. Mi moramo sada da uradimo sve bezbednosne procene i da vidimo kako da delujemo po ovom pitanju – kaže Mektić.

S druge strane, ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galiješvić kaže, za “Novosti”, da je veliki problem BiH čitav državni bezbednosni sektor koji nema jasan plan šta da radi sa državljanima BiH koji su otišli da ratuju u Siriji na strani radikalnih islamista.

– U BiH se već vratilo oko 100 boraca. Njih 12 je dobilo pravosnažne presude, istrage se vode u još 40 slučajeva, a ostale niko i ne pominje. Znači mi u BiH imamo više od 40 boraca iz Sirije koji se slobodno šetaju – ističe Galijašević.

Galijašević dodaje da je bezbednosno pitanje šta će biti sa ratnicima u Siriji koji se žele vratiti u BiH s porodicama.

– S jedne strane, to je humano pitanje jer imamo decu, a s druge da li BiH prima radikalne porodice koje će sutra biti spremne na terorističke napade u BiH – ističe Galijašević.

Prema njegovim rečima, ključno pitanje kod povratka državljana BiH iz Sirije je šta bi to država BiH dobila njihovim povratkom.

– Ako se u BiH vrati neko ko je bio spreman da pogine za radikalni islam i vi njemu date godinu dana uslovnog zatvora, pa da li smo mi rešili taj problem? Naravno da nismo, već smo tu osobu “nagradili” za njegovo ratno učešće u Siriji. Ukoliko bezbednosne službe i čitav pravosudni sistem u BiH žele da budu ozbiljno po ovom pitanju, onda osobama koje su ratovale po Siriji treba odrezati mnogo veće kazne – ističe Galijašević.

Posebno pitanje je, dodaje, zašto se u Siriju odlazilo, ko je to organizovao i finansirao. I kako je 300 džihad–ratnika moglo preko sarajevskog, zagrebačkog i bečkog aerodroma “neprimetno”, i bez ikakve sankcije, da ide i vraća se po izmanipulisanu decu u BiH.

Autor: S. Mišljenović

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Nil Klark: „Novi Hitleri“ – Milošević, Husein i Gadafi …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: