Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Bošnjaci pristali na otcjepljenje Srpske

Datum objave: subota, 3 januara, 2015
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/vasingtonski_sporazum.jpg

Vojno rukovodstvo takozvane Armije BiH bilo je spremno da poslije potpisivanja Vašingtonskog sporazuma između Bošnjaka i Hrvata, kojim je stvorena Federacija BiH /FBiH/, prihvati opciju otcjepljenja Republike Srpske, objavio je “Pres Republika Srpska”.

List piše da se u strogo povjerljivom dokumentu Obavještajne uprave muslimanske vojske od 10. marta 1994. godine, koji su potpisali ratni komandant takozvane Armije BiH Rasim Delić i načelnik Glavnog štaba Mustafa Hajrulahović Talijan, između ostalog, navodi da bi se poslije formiranja bošnjačko-hrvatske federacije Srbima u BiH trebalo dopustiti da se sami opredijele o svom statusu.

“/Vašingtonski/ sporazum sigurno dovodi do novog odnosa snaga u BiH, koji će, bez obzira na to pristali Srbi ili ne, prisiliti srpsku stranu na značajne teritorijalne ustupke. Opcija otcjepljenja bosanskih Srba mogla bi se dopustiti samo u okviru one teritorije na kojoj su bili etnička većina”, navodi se u izvještaju koji su Delić i Hajrulahović poslali ratnom Predsjedništvu takozvane Republike BiH uoči potpisivanja sporazuma u Vašingtonu.

U izvještaju se iznose i zanimljiva zapažanja o odnosu velikih sila prema ratu u BiH, gdje se, između ostalog, navodi da prema njihovim saznanjima, glavni protivnik opstanka BiH u takozvanim avnojevskim granicama nije tradicionalni srpski saveznik Rusija, već Velika Britanija.

“Indikativno je da jedino britanski mediji Vašingtonski sporazum tumače kao podjelu sfera Istoka i Zapada preko teritorije BiH, podrazumijevajući da će se Republika Srpska otcijepiti i pripojiti Srbiji, čime se još jednom potvrđuje da je jedino London ostao dosljedno na pozicijama stvaranja velike Srbije, u skladu sa tradicionalnom britanskom antinjemačkom geopolitičkom logikom”, piše u izvještaju.

Nekadašnji visoki politički funkcioner iz Srpske, koji je insistirao na anonimnosti, tvrdi da povjerljivi izvještaj bošnjačkih generala u kojem se muslimanskom vođstvu sugeriše da prihvati otcjepljenje Srpske, predstavlja dokaz da je u ratnom Sarajevu postojala snažna struja koja se zalagala za stvaranje muslimanske “fildžan države”.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Veznae vijesti:

Divljaštvo u srcu Evrope – bosanski rat 1992-1995 – Jadovno …

 

Vojno učešće SAD u napadu na Republiku Srpsku Krajinu 1995. godine
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top