Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Bosanski jezik“-metod ukidanja srpskog jezika i srpske nacije

Pokušaji nametanja „bosanskog jezika“ znače uvod u unitarnu BiH i vode, ne samo ka ukidanju srpskog i hrvatskog jezika, nego i srpske i hrvatske nacije, upozorava profesor književnosti na filozofskim fakultetima u Beogradu i Istočnom Sarajevu Miloš Kovačević.

Miloš Kovačević Foto: RTRS
Miloš Kovačević Foto: RTRS

„Nije moguće da bilo koja ambasada, kao ni bilo ko, nameće `bosanski jezik`, jer se time nameće zemaljski jezik pored Ustava BiH, u kojem su i srpski i hrvatski jezik“, rekao je Kovačević Srni, komentarišući saopštenje Ambasade BiH u Kanberi da je proteklog vikenda, prvi put u istoriji, započela nastava na „bosanskom jeziku“ u srednjim školama u Novom Južnom Velsu u Australiji.

On ističe da Republika Srpska nikada neće pristati na naziv „bosanski jezik“, koji je za Srbe potpuno neprihvatljiv, zato što znači unitarnu BiH i ukidanje srpske i hrvatske nacije, kao i srpskog i hrvatskog jezika.

Kovačević je rekao da u ambasadi moraju zastupati interese cijele BiH, te napomenuo da uvođenje „bosanskog jezika“ zapravo znači negiranje Republike Srpske kao integralnog dijela BiH.

On je naglasio da bi institucije Republike Srpske morale da reaguju i spriječe da jedan dio BiH predstavlja cijelu zemlju mimo ustavnih i zakonskih okvira.

„Istorijske činjenice potpuno pokazuju da je `bosanski jezik` politička tvorevina. Prema tome, ni sa naučne strane ne postoji nikakav razlog za takvu ideju. To je neka vrsta ismijavanja nauke zarad politike“, kategoričan je Kovačević.

Iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića sinoć je rečeno Srni da za nastavu na „bosanskom jeziku“ u srednjim školama u Novom Južnom Velsu ne postoji saglasnost Predsjedništva BiH.

„Ovo pitanje nije bilo na dnevnom redu Predsjedništva BiH, te samim tim ne postoji nikakva saglasnost Predsjedništva“, ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH Srni je rečeno da se sve aktivnosti ambasadora i drugog diplomatskog osoblja BiH koje se odnose na oblast obrazovanja, poput nastave na „bosanskom jeziku“ u srednjim školama u Novom Južnom Velsu mogu isključivo smatrati privatnim aktivnostima fizičkih lica koje nemaju nikakvu podršku, niti saglasnost nadležnih institucija.

Ambasador BiH u Kanberi Mirza Hajrić, međutim, insistira na pojmu „bosanski jezik“ i danas je uputio kritike na račun Ivanića i Crnatka.

Hajrić je naveo da su „srpski i hrvatski jezik ranije priznati u australijskoj državi Novi Južni Vels kao jezici na kojima se održava nastava za djecu građana porijeklom iz BiH“.

„Podsjećam člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka da su se svečanom izjavom prilikom preuzimanja funkcija obavezali na poštivanje Ustava BiH, koji, između ostalog, garantuje svima nediskriminaciju po pitanju jezika, pa tako i `bosanskog jezika`, koji u Ustavu ne stoji pod znacima navoda“, navodi Hajrić u svom reagovanju.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Političari i lingvisti zajedno da čuvaju srpski jezik i …

UVOĐENjE „BOSANSKOG“ PRVI KORAK KA PREVOĐENjU SRBA …

Prof. dr Miloš Kovačević: Teze satkane od mržnje u kojima …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: