fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BOLjKOVAC NE ZNA KO JE NAREDIO UBISTVA POLICAJACA

Mile_Dakic2.jpgKARLOVAC, (SRNA) – Prvi hrvatski ministar unutrašnjih poslova Josip Boljkovac rekao je na suđenju Mili Dakiću, optuženom za podsticanje ubistva tri policajca 1991. godine, da ne zna ko je izvršilac i nalogodavac ubistva, već je za njihovu smrt optužio Hrvatsku.

Boljkovac, koji je tada bio zamjenik načelnika SIS-a, tvrdio je da Dakić nije bio predmet „njihovog interesa niti su ga obrađivali“.

 

On je na Županijskom sudu u Karlovcu rekao da smatra da je tadašnji zamjenik načelnika karlovačke policije Zvonko Krajačić najodgovorniji za ubistva policajaca.

 

Dakićev advokat Ljubiša Drageljević rekao je i da je njegov branjenik više od godinu dana u istražnom zatvoru čime su narušena njegova prava da mu se sudi pravedno i u razumnom roku, prenose hrvatski mediji.

 

„Ponudili smo kauciju u zamjenu za ostanak u zatvoru. Iako se predviđa da se u takvim slučajevima odlučuje hitno, vanraspravno vijeće nije se sastalo više od 20 dana. Zbog toga ćemo o svemu obavijestiti ministra pravosuđa i predsjednika Vrhovnog suda“, zaključio je Drageljević.

 

Dakić je optužen da je podsticao ubisto trojice hrvatskih policijaca 4. avgusta 1991. godine u Budačkoj Rijeci kod Kranjaka. Osuđen je na 20 godina zatvora u postupku iz 1999. godine koji je vođen bez njegovog prisustva, ali se na njegov zahtjev i na zahtjev Srbije postupak ponavlja. U istom procesu su za ubistvo i ranjavanje na 20 godina osuđeni Dušan i Milan Tomić.

 

Dakić je na optuženičku klubu na karlovačkom sudu došao poslije godinu dana provedenih u zatvoru, nakon što ga je BiH izručila Hrvatskoj na osnovu međunarodne potjernice.

 

Mile Dakić je prije rata živio u Vojniću. Bio je profesor i direktor spomen-područja na Petrovoj Gori.

 

Krajem osamdesetih i početkom devedestih godina prošlog vijeka, kada su u Hrvatskoj počele rasti tenzije prema Srbima koje su se kasnije razvile u oružani sukob, Dakić je izabran za predsjednika Jugoslavenske samostalne demokratske stranke, a zatim je postao i potpredsjednik Srpskog nacionalnog vijeća SAO Krajine.

 

Suđenje se nastavlja 12. jula.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: