fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bokan: Jugoslovenstvo – virus koji je iznutra razorio srpski narod

Jugoslovenstvo je ostavilo srpski narod bez svetosavskog i otadžbinskog temelja, iznutra nas razorilo i pojelo jedan vijek naše istorije, a taj autoimuni virus i danas nas dezorijentiše, zamagljuje nam vidike i onesposobljava da prepoznamo sami sebe i da učinimo bilo šta zajedno.

Ovo je večeras poručio predsjednik Instituta za nacionalnu strategiju, reditelj, književnik, publicista i kolumnista Dragoslav Bokan iz Novog Sada na predavanju„Vraćanje Srba na otadžbinski i svetosavski put“, koje je u Galeriji Kulturnog centra organizovalo Srpsko udruženje „Ćirilica“ Trebinje.

Ne prodajući vjeru za komfor i privilegije, kaže Bokan, naši preci, intelektualno nepismeni ali duhovno pismeni – znali su da postoji duboki smisao ostanka u pravoslavlju i srpstvu, što su njihova intelektualno pismena a duhovno nepismena pokoljenja – zaboravila.

Nakon tog 1. decembra 1918. godine, kada je ustanovljena Jugoslavija, ističe Bokan, srpski narod se odrekao svoje pobjede u Velikom ratu, svojih heroja i Vidovdana, duhovnosti i sedam vijekova svoje otadžbine, a sve zarad zajedništva sa svojim neprijateljima koje je nazivao braćom – a čiji će bratski zagrljaj u svim narednim decenijama skupo plaćati velikim stradanjem.

Posljednjih dvadesetak godina, dodaje on, srpski narod doživljava renesansu i suštinsku duhovnu obnovu, ali bez sposobnosti da ove pobjede doživi na pravi način – i dalje magla zvana jugoslovenstvo – muti našu svijest, onemogućava nam da prepoznamo pravu otadžbinsku elitu, obehrabruje nas nepovjerenjima i međusobicama, ne dozvoljava nam da pokrenemo bilo kakvu akciju – a da se unaprijed ne sapletemo od sopstvenu nogu.

„Zaboravljamo da smo dobili spomenik ruskom caru Nikolaju Romanovu u sred Beograda. Da nam se vratio Dučić na mjesto gdje pripada. Da smo vladiku Nikolaja Velimirovića i avu Justina kanonizovali u crkvi, zajedno sa Vukašinom Jasenovačkim i mnogim drugim svetiteljima. Da smo dobili akademski definisanu srpsku ideju za 21. vijek u knjizi ‘Duh samoporicanja’ /dr Mila Lompara/. Da smo dobili Miloša Kovića i njegove učenike koji nam obasjavaju do sada zamračene dijelove naše istorije. Da na najmanji pomen mogućnosti da izgubimo Kosovo danas reaguje ogroman broj ljudi, za razliku od 1974. godine – kada smo skoro izgubili Kosovo a nije reagovao niko. Postavlja se pitanje svih pitanja: kako je moguć da sve to plemenito i veličanstveno što smo dobili – uopšte ne osjećamo“, zapitao je Bokan.

Izvor: RADIO TREBINjE

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: