fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bogoslov skuplja ratne oznake

Predrag Cupać
Predrag Cupać

Predrag Cupać, apsolvent Beogradske bogoslovije, koji od detinjstva skuplja ratne oznake i ambleme srpskih vojno-policijskih formacija, namerava da o tome objavi knjigu 2012. godine, povodom 20-godišnjice VRS, i da ih zavešta budućem muzeju Odbrambeno otadžbinskog rata RS.

Ovaj dvadesetsedmogodišnjak sakupio je više od stotinu oznaka VRS i MUP-a RS, međutim po njegovim procenama takvih obeležja ima između 400 i 500, uključujući i Republiku Srpsku Krajinu.
– Imao sam sedam godina kada smo 1991. izbegli iz Zagreba i došli u Banjaluku sa dve putne torbe. Pošto nije bilo igračaka, deca su se zabavljala čaurama i prišivali smo vojne i policijske oznake. Imao sam ih 15 na jaknici od šatorskog krila. U srednjoj školi zapostavio sam skupljanje. Međutim, posle upisa na Bogosloviju postavio sam sebi veći cilj – da ratne oznake skupljam za knjigu, jer sam utvrdio da su objavljena četiri izdanja pod imenom „Hrvatske ratne oznake“, a mi još nemamo nijedno – kaže Cupać.

Sprema monografiju
Njegov cilj je da monografija „Srpske ratne oznake“ bude objavljena sledeće godine kada VRS slavi dve decenije od osnivanja.
– I da do tada prikupimo što više oznaka. Ipak, krajnji cilj je da se sve oznake jednom izlože u Muzeju otadžbinsko odbrambenog rata, koji će biti izgrađen ako bude želje i volje naših vlasti. Jer ne vidim razlog da zaziremo od svoje pravedne borbe i svetle vojne istorije – objašnjava Cupać.
On je mnoge oznake i podatke o jedinicama pronašao na internetu, neke je dobio na poklon, a neke trampio i otkupljivao. Sastao se sa hiljadama ljudi, prevalio stotine kilometara, išao u inostranstvo…
– Upoznao sam i generale, Novicu Simića, koji je deo mojih oznaka iskoristio za svoju knjigu, Manojla Milovanovića, Slavka Lisicu, Milana Gveru, Živomira Ninkovića, Boška Kelečevića… Oni me podržavaju i pomažu da proširim mrežu kontakata. Ipak, do većine oznaka dolazim sam. Skoro sam od jednog Hrvata iz Zadra izvukao 10 oznaka, a među njima i jednu Giškine Srpske garde, a od pukovnika Amidžića dobio sam znak Prvog krajiškog korpusa. Na njemu su dvoglavi orao, krst i dva ukrštena mača u kojima je krug koji simboliše Sunce, a u njemu put života ili koridor – navodi Predrag.
Veliku podršku ima od bivših srpskih boraca i ratnika, Boračke organizacije RS, MUP-a RS i Trećeg pešadijskog puka RS Oružanih snaga BiH, zaduženog za negovanje tradicije VRS.
– Borci i ratni invalidi su 200 odsto uz mene i to me drži! Treći pešadijski puk u banjalučkoj kasarni „Kozara“ čuva ratne zastave brigada VRS i pomogao je da se u časopisu „Vojska“ prvi put objavi 75 oznaka. Ovo podržava i Pantelija Ćurguz, predsednik BORS-a, pa sam na stalnoj vezi s lokalnim boračkim organizacijama, a veliku pomoć imam od policije RS – ističe Predrag, dodajući da je pomoć obećalo i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite.

Samo originali
On naglašava da prikupljanje ratnih vojno-policijskih oznaka nema ništa s politikom ili propagiranjem rata.
– Ovo će biti istorijska knjiga gde me interesuje da li je oznaka nošena u periodu 1990-95. i, ako jeste, kako je izgledala, ko su autori i osnovni podaci o jedinici. Kopije oznaka, poput onih koje se kao trofeji prodaju na Baščaršiji, nisu dobrodošle, već samo originali. Da se vidi šta smo nosili i da to bude svedočanstvo da se rat ne ponovi! Knjiga će prvenstveno biti posvećena svim poginulim srpskim borcima od pamtiveka – tvrdi ovaj mladić, čiji su koreni u Benkovcu.
Poziva ljude dobre volje i čitaoce Pressa RS da ako imaju informacije o nekoj originalnoj vojnoj ili policijskoj srpskoj oznaci da se jave republičkoj ili lokalnim boračkim organizacijama.
– Svaka oznaka je važna i preko nje jedinice, brigade i korpusi nastavljaju postojanje u istoriji, kulturi, tradiciji i kolektivnoj svesti srpskog naroda. Doduše, mnogim borcima je teško da se odvoje od oznaka, međutim mi ćemo svakako navesti ime osobe koja ju je dostavila sa željom da monografija otputuje na sve strane sveta – zaključuje Cupać.

Izvor: pressrs.ba

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: