Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BLOKADA GRANICE JE “KAP U MORU” HRVATSKIH UVREDA

Sirijske izbjeglice na granici u Tovarniku

Sirijske izbjeglice na granici u Tovarniku

Političko udruženje Napredni klub saopštilo je danas da je krajnje vrijeme da državne institucije Srbije pristupe formiranju nacionalne strategije za odnose sa državama u regionu, a prije svega sa Hrvatskom.

Iz Naprednog kluba, čiji je predsjednik istoričar Čedomir Antić, ističu da već godinama preko izvještaja o pravima Srba, saopštenja i članaka, upozoravaju javnost na dugoročnu i plansku neprijateljsku politiku Hrvatske prema Srbiji.

Ta se politika ogleda kroz, kako je navedeno, šikaniranje prognanih Srba povratnika, osporavanje osnovnih ljudskih i manjinskih prava, kao što su pravo na jezik i pismo, teritorijalne sporove, tužbu za genocid, pritužbe međunarodnim institucijama, predlaganje neprijateljskih rezolucija na međunarodnim forumima, onemogućavanje slobodnog ulaska srpske privrede na hrvatsko tržište, uvredljive poruke i konstantnu antisrpsku propagandu najviših hrvatskih zvaničnika…

“Poslednji korak – zatvaranje granica za srpske kamione je samo jedna “kap u moru” uvreda i neprijateljskih koraka koje Hrvatska od sticanja državnosti sprovodi prema Srbiji”, ističe se u saopštenju.

S druge strane, kako se navodi, sve demokratske vlasti u Beogradu konstantno su slale pomirljive poruke Zagrebu, nerijetko po cijenu interesa srpske zajednice u Hrvatskoj ili srpskih interesa u regionu.

Napredni klub podsjeća i na to da Hrvatska godinama ulaže i znatno veća sredstva za svoju manjinu u BiH nego što to Srbija čini za više od milion Srba u Republici Srpskoj.

Hrvatska je pred Međunarodnim sudom pravde i Tribunalom u Hagu izbjegla da preda “Topničke dnevnike” i druge značajne dokumente koji svjedoče o planskoj zločinačkoj akciji protiv Srba sa prostora današnje Hrvatske.

“Na sve ovo vlasti u Beogradu su godinama ćutale ili reagovale samo deklarativno, najčešće zarad unutrašnjih stranačkih potreba. Vreme je da Srbija konačno definiše plansku politiku koja će odgovarati potrebama moderne srpske države i korespondirati krajnje zabrinjavajućim i neprijateljskim potezima suseda poput Hrvatske”, zaključuju iz Naprednog kluba.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Napredni klub: Osuđujemo objavljivanje uvredljive pozivnice …

Saopštenje: Odlučno odgovoriti na ekstremizam Hrvatske …

Saopštenje: Zahtevamo oštru reakciju Srbije povodom izjave …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: