Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Bizaran slučaj Srpkinje u Hrvatskoj: Oteli joj kuću u Zadru, morala da plati 10.000 evra

Datum objave: sreda, 29 avgusta, 2018
Veličina slova: A- A+

Srpski građani i firme na udaru Hrvatske države i pravosuđa, novac daju za svoju imovinu i sudske troškove.

NEDAVNA odluka Privrednog suda u Beogradu da prizna hrvatsku presudu i naloži prinudnu naplatu sudskih troškova od 150.000 evra srpskom preduzeću “Mladost turist”, predstavlja pilot-presudu prema kojoj bi moglo nadalje da se sudi preduzećima u Srbiji. A građanima se već tako sudi od prošle godine.

“Mladost turist” mora da plati ovaj “astronomski” iznos za postupak koji je izgubio tražeći nazad svoj hotel u Baškoj Vodi. Ukoliko presudu potvrdi Privredni apelacioni sud, srpska preduzeća moraće da plate milionske troškove za još osamdesetak postupaka koje vode pred hrvatskim sudovima.

Ništa bolja situacija nije ni u slučaju naših građana. Jedan od prvih zahteva za priznanje strane sudske presude stigao je lane iz Zadra, protiv Marije K., koja je prošla isto kao i “Mladost turist”.

– Imala sam kuću u Zadru, u koju se, uz dozvolu tamošnje opštine, a bez mog znanja, uselio Hrvat iz Škobrnje, i živeo tamo 10 godina. Pokušala sam sudski da ga iselim, ali zadarski sud ne samo da je doneo presudu na moju štetu, već je naložio da mu isplatim više od 10.000 evra, koliko je uložio u kuću dok je u njoj živeo – kaže Marija.

U GOSPIĆU RUŠENjE – 2.500

JOŠ jedan apsurd desio se poslednjih dana u Gospiću. Hrvatske vlasti, naime, traže od prognanih Srba iz ovog grada da plate 750.000 evra za rušenje sopstvenih kuća! Oko 150 Srba već je dobilo rešenja, a u planu je uništavanje 300 kuća. Rušenje i uklanjanje šuta po objektu koštaju 2.500 evra. U rešenjima se navodi da to mora da se plati odmah, a prava na žalbu – nema.

Sve dok nije isplatila ovaj teret, naša sagovornica nije mogla da proda kuću. Nelegalni stanar se na kraju iselio i odneo bukvalno sve – uključujući parket i ve-ce šolju. Hrvatski advokat Ante Krajina, kako kaže Marija, nagovorio ju je da pokrene novi spor protiv Opštine i nelegalnog stanara, međutim, i on se nepovoljno završio po našu sagovornicu. Jednog dana njen advokat se nije pojavio na ročištu i presuda je doneta u korist tuženog.

Druga strana tražila je naknadu sudskih troškova. Našli su advokata iz Pančeva da ih zastupa u Srbiji, pa je Marija prošle godine dobila rešenje Višeg suda u Beogradu kojim se priznaje hrvatska presuda i nalaže da plati troškove postupka od 2.500 evra, plus angažovanje advokata i izvršitelja.

– Srbi u Hrvatskoj masovno gube sporove za svoju imovinu, a teško nalaze i advokate koji će ih valjano zastupati u sporovima protiv Hrvata. Ovde, međutim, naši sudovi i advokati idu Hrvatima u korist – kaže Marija.

Što se tiče preduzeća “Mladost turist”, ono je sredinom prošlog veka kupilo imovinu u Baškoj Vodi i na njoj izgradilo hotel, na koji se upisalo kao titular društvene svojine. Imovina mu je oduzeta 1991. godine, a svi zahtevi Vladi Hrvatske da se izvrši restituacija ili isplati odšteta naišli su na muk ili odbijanje. Spor je pred hravatskim pravosuđem trajao punih sedam godina, uz ogromne takse. Na kraju je “Mladost turist” izgubio, jer hrvatski sudovi zastupaju stav da imovina srpskim preduzećima ne može biti vraćena dok Beograd i Zagreb ne potpišu sporazum kojim se reguliše aneks G Sporazuma o sukcesiji. Zagreb već 14 godina odbija da potpiše taj sporazum.

Tako srpski građani i preduzeća ne samo što gube svoju imovinu, već ih srpski sudovi odlukama da priznaju hrvatske presude obeshrabruju da pokreću bilo kakve postupke.

– Sporna presuda na štetu “Mladost turista”, na koju je uložena žalba Privrednom apelacionom sudu, “legalizuje” konfiskaciju srpske imovine i pravno nasilje Hrvatske – kaže advokat Zoran Ristić. – Ovaj spor nije bio klasičan građanskopravni spor, već spor sa državom koja je oduzela celokupnu imovinu stranog lica samo zato što je srpsko. Odluka hrvatskog suda je u koliziji sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i Sporazumom o pitanjima sukcesije. Naša presuda je suprotna i ustavnopravnom sistemu i nacionalnim interesima Srbije.

Izvor: Novosti

Vezane vijesti:

Priča o zvezdašima u ratu: „Ne pucaj, mi smo naši!“

Prva žrtva rata u Hrvatskoj je Goran Alavanja, Srbin iz Karina
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top