Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BIVŠI ZAROBLjENICI I DALjE NE VJERUJU U POŠTENO SUĐENjE

srna

BIJELjINA, 2. APRILA /SRNA/ – Šezdesttrogodišnji Cvijan Babunović, jedan od stradalnika u vojnom zatvoru u Tuzli 1992. godine i jedan od brojnih zarobljenika koje je stražar Ivan Koler kontinuisano tri mjeseca zlostavljao fizički i psihički, smatra da novi pretres u “slučaju” Koler može biti samo “`nova farsa, jer sudovi u Federaciji BiH sude samo Srbima”.

“Nada da će pravda ipak biti dostižna – mala je, mada postoji, ali, s obzirom da se u svim dosadašnjim slučajevima sudilo i da su krivim proglašavani Srbi, mala je šansa da će u ovom slučaju biti drugačije”, rekao je Srni Babunović, koji je bio teško ranjen 15. maja u Tuzlanskoj koloni i koji je do 30. avgusta preživljavao užas u tuzlanskom zatvoru.

Ako je sud pravedan neka donese pravednu odluku, navodi Babunović i dodaje da je prvostepena oslobađajuća presuda više nego sramotna.

“Bilo o kome da je riječ, sud bi morao donositi pravedne odluke – pa i da sam sam činio takva zlodjela tražio bih da me kazne. Isto tako i u slučaju Kolera nije bitno ime nego nečovještvo i zlodjelo koje je činio i zato bi morao biti kažnjen” – rekao je Babunović.

Ivan Koler upadao je u sobu nogom je otvarajući i redom, dvanaestoricu zatvorenika, tukao čim je stigao – nogama, rukama, psovao, vrijeđeo, ponižavao…

“Svjedočio sam i isto ovo ponovio sudiji na svjedočenju u svom slučaju, ali kao da niko ništa niti sluša niti je htio da čuje”, kaže Babunović.

Radovan Krstić, kome su 1992. godine pucali u usta, a izvršilac nekažnjen i oslobođen, samo je čudom ostao živ. On kaže da je za vrijeme zatvoreništva od Ivana Kolera, kao i svi zatvorenici , preživio užasna maltretiranja, zlostavljanja, ponižavanja, prijetnje – strahote…

Marko Kojić, još jedan od zarobljenika u ovom ozloglašenom tuzlanskom zatvoru, kaže da bi novi pretres trebalo da da bolji rezultat, jer za ovaj zločin mora stići kazna.

“Osamnaest ljudi je svjedočilo, neki i po nekoliko puta, i konačno, iako sam pomalo sumnjičav da će tako i biti, trebalo bi presuditi onima koji su zlostavljali i maltretirali Srbe, poput Kolera”- kaže Kojić za Srnu i dodaje da je prvostepena oslobađajuća odluka izazvala šok i nevjericu.

On dodaje da su sve sobe ovog zatvora bile prepune zatvorenika, te da su ih svakodnevno, u više navrata, nenadano upadajući, lupajući i psujući, na čelu sa Kolerom, odvodili iz soba tukli, premaćivali i takve vraćali u sobu kao opomenu ostalima.

Kojić svjedoći da je Koler donosio gume za čišćenje klozeta i gurao ih u usta zatvorenicima….

Kojić je svjedočio u Sarajevu i u Tuzli, ali taj proce smatra sramotnim i farsom jer, kako kaže, kad god je htio da govori o zbivanjima i zlostavljanjima – bio je prekidan.

“Čim sam htio da kažem nešto o brojnim načinima zlostavljanja i maltretiranja – bio sam prekidan…Dozvoljavali su samo kratak odgovor na pitanja koja su kratko i postavljali i koja su unaprijed u sebi određivala i odgovor koji su oni htjeli čuju”, kaže Kojić.

Branislav Kulišić, zarobljenik u istom zatvoru, kaže za Srnu da je nedavno u bijeljinskoj policiji davao izjavu u vezi sa Kolerom i govorio o zarobljeniku koga je Koler tukao, nakon čega je taj tarobljenik umro.

“Ne znam da li je u ovom slučaju podignuta tužba, ali znam ono što sam lično sa svojim kolegama preživljavao. Mučenje, pakao od zlostavljanja”, rekao je Kulišić.

Komentarišući vijest da je Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu za Ivana Kolera, Kulišić kaže da, iako sada postoji tračak nade, nije ubijeđen da bi pravda mogla ugledati svjetlo dana.

“Oni sude samo Srbima, nas 18 svjedoka dalo je svoje iskaze, niko to međutim nije uzeo u obzir i zato sam skeptik da će novi pretres dati bolje rezultate”, rekao je Kulišić Srni.

Vrhovni sud FBiH uvažio je žalbu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu Kantonalnog suda Tuzla kojom je Ivan Koler iz Tuzle oslobođen krivnje za krivično djelo – ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Razgovarala: Zorica SIMEUNOVIĆ

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: