fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bista male Milice Rakić opet na Tašmajdanu

Na inicijativu premijera Vučića, u Beogradu se obnavlja spomenik deci žrtvama NATO agresije. Na mermerno obeležje u parku, koji su podigle „Novosti“, biće vraćena skulptura Milice Rakić. Bista iz 2000. godine netragom nestala

Prvobitni izgled spomenika sa bronzanom Miličinom bistom

Prvobitni izgled spomenika sa bronzanom Miličinom bistom

SPOMENIKU deci žrtvama NATO agresije, koji su podigle „Novosti“ sa čitaocima u Tašmajdanskom parku u Beogradu – u najkraćem mogućem roku biće vraćen prvobitni izgled. Onakav kakav je bio pre deceniju i po, kada je 24. marta 2000. godine i postavljen. Sa skulpturom devojčice koja je imala lik malene Milice Rakić, jedne od bolnih, nevinih žrtava.

Spomenik će biti obezbeđen, osvetljen. Ubeležen u registar spomenika Zavoda za zaštitu, kao kulturno dobro. O njemu će se starati Gradsko zelenilo, a Skupština grada će izdvojiti novac za novu skulpturu.

Ovo je najkraći odgovor na inicijativu predsednika Vlade Aleksandra Vučića za obnovu spomenika koja se podudarila sa namerom „Novosti“ i Skupštine grada da se trajnom belegu bola i opomene vrati dostojan izgled i zaštita.

U tom smislu u sredu je u Gradskoj kući postignut i konkretan dogovor – potrebnim radovima će se pristupiti već narednih dana. S time su se saglasili predstavnici grada i naše redakcije.

– To je naš dug stradaloj deci, opomena ratnom besmislu i lekcija za pokolenja, da je ljudski život neponovljiv, a stradanja nevine dece najbolnija rana – kazao je gradski menadžer Goran Vesić i najavio da će u posao obnove spomenika biti uključene sve nadležne gradske službe.

Spomenik je, podsetimo, podignut 24. marta 2000, na prvu godišnjicu NATO agresije na SRJ. Simbolizovao je, u liku malene Milice, stradanje 79 dece. Idejno rešenje dao je vajar Ostoja Balkanski (preminuo u januaru 2013). Bronzana skulptura devojčice, po rešenju Balkanskog, urađena je u livnici dobrotvora braće Jeremić. Finalnu obradu uradili su vajari, braća Radović, iz Beograda.

Mermerna krila leptira koja su obgrlila skulpturu rad su majstora kamena, Živana Jezdimirovića iz Aranđelovca. A epitaf na spomeniku „Bili su samo deca“, po konkursu koji su raspisale „Novosti“, sročila je devojčica Ana Golubović iz Kostolca. Čitava armija poštovalaca „Novosti“ bila je uključena u to da spomenik „Nezaboravnik“, kako su mu čitaoci dali ime, raširi krila u Tašmajdanskom parku, na mestu dečjeg sastajališta.
Iste godine, samo nekoliko meseci posle postavljanja, međutim, vandali su sa spomenika odneli bronzanu skulpturu devojčice. Niko nikada nije uspeo da otkrije ko je to učinio i gde je ona završila. Pretpostavlja se da je bila plen kradljivaca bronze. Spekulisalo se da je zasmetala novim, demokratskim vlastima, pa su je uklonili. Ove spekulacije potire činjenica da je mermerni spomenik, sa posvetom, svih ovih godina na mestu na kome je i bio. U prilog tome ide i to što su ga, svake godine, na dan obeležavanja godišnjice NATO agresije, posećivali i polagali vence i cveće predstavnici gradske uprave, kao i države.

Kako god, spomeniku će biti vraćen izgled kakav je bio onog dana kada je i postavljen. Dostojan simbolu. Nevinim dečjim žrtvama, bez obzira na to kojoj naciji i veri pripadali.

MAJKA DUŠICA: LAKŠE MI JE

– SPOKOJNIJA sam i, nekako, lakše mi je, odavno sam priželjkivala da se spomenik obnovi i skulptura, koja je imala lik našeg deteta, vrati tamo gde je bila – kazala je „Novostima“ Dušica Rakić, majka malene Milice. – Kada je skulptura postavljena, nisam imala snage da je vidim. Kada su je odneli, čini mi se, bilo mi je još teže. Zahvalna sam svima koji će pomoći da bude vraćena. Volela bih da lik našeg deteta ne simbolizuje samo našu Milicu, već svu stradalu decu.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

BAŠTIONIK: Poziv na molitveni pomen za žrtve NATO …

NIKOLIĆ: NATO AGRESIJA NANIJELA VELIKO ZLO – Jadovno …

Da se ne zaboravi! – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: