fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bista heroju sa „Drave“

Na grobu junaka Aprilskog rata Aleksandra Berića u belegišu postavljeno dostojno obeležje

Oficiri Rečne flotile odaju počast kapetanu Beriću

Oficiri Rečne flotile odaju počast kapetanu Beriću

GROB Aleksandra Berića, heroja Aprilskog rata 1941. godine, jedinog komandanta rečnog broda koji je pružio dostojan otpor okupatoru i koji je odbio da napusti svoj monitor „Drava“ kada je tonuo, dostojno je obeležen. Na njegovom grobu u Belegišu, mestu 90 kilometara od potonuća, na čiju plažu ga je Dunav izbacio posle neravnopravne borbe sa nemačkim bombarderima, i gde je pre 74 godina u tajnosti sahranjen, postavljena je njegova bista.

Bista na grobu heroja, čije ime nosi i kasarna Rečne flotile Vojske Srbije u Novom Sadu, našla se tu zahvaljujući zalaganju oficira ove jedinice, lokalne samouprave u Belegišu, sremskokarlovačkog vajara Đorđa Lazića Ćapše, ali i kamenorezca Gorana Jazića, čiji je deda Slavko, 1941. godine, rizikujući svoj život, sa grupom seljana sahranio Berića.

A priča o podvigu, koja je gotovo pola veka bila zaboravljena, počela je prvih dana Aprilskog rata, kada se montor „Drava“, jedan od četiri broda ovog tipa u mornarici Kraljevine Jugoslavije, zatekao na položaju nedaleko od Bezdana, na granici sa Mađarskom.

Bista Aleksandra Berića

Već prvog dana rata, 6. aprila, naterali su u beg četiri mađarska ratna broda, pošto su dva teško oštetili. Posle toga, napali su ih avioni. Napade iz vazduha uspešno su odbijali, a štitili su i pregrupisavanje pešadijskih jedinica. Vojska i država, međutim, već su bile na kolenima. Kapetan Berić je izgubio vezu sa nadređenom komandom i odlučio je, u noći između 11. i 12. aprila, da se brodom uputi prema Novom Sadu. Malo je nedostajalo da svoju nameru ostvari.

U sedam časova i petnaest minuta, otkrili su ga nacistički avioni. Data je uzbuna, a Berić je naredio da se na brodu istakne jugoslovenska zastava. Četiri grupe od po tri aviona, „junkers 87“ – „štuka“, počele su napad. Sedamdeset šest članova posade „Drave“ uzvratilo je vatrom. Vožnjom u cikcak pokušavali su da izbegnu bombe, ali Dunav je na tom terenu vrlo uzan. U borbi koja je trajala pola sata, oboreno je 12 aviona. Brod je, međutim, teško oštećen bombama i počeo je da tone. Preživeli članovi posade, njih desetak, napustili su ga tek pošto je kapetan Berić to naredio. Kraljevski brod „Drava“ potopljen je pre tačno 69 godina, u Aprilskom ratu, na 1287. kilometru Dunava, nedaleko od sela Čelarevo. Kapetan Berić podelio je sudbinu sa brodom kojim je komandovao. Potonuo je sa njim, pozdravljajući zastavu.

Maketa monitora Drava

Maketa monitora Drava

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Otišao i poslednji Dražin ravnogorac – Jadovno 1941.

danas 70 godina od nacističkog bombardovanja … – Jadovno 1941.

Godišnjica bombardovanja Beograda – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: