Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Binenfeld ne zaslužuje da govori u ime Jevreja

Jaša Almuli
Jaša Almuli

Član Vijeća Jevrejske opštine Zagreb Jakov Binenfeld obogatio se poslije otcjepljenja Hrvatske služeći Franji Tuđmanu i tadašnjem ministru odbrane Gojku Šušku i zato sada oslobađa Hrvatsku potrebe da zatraži oproštaj zbog zločina nad Jevrejima, izjavio je Srni poznati novinar i bivši predsjednik Jevrejske opštine u Beogradu Jaša Almuli.

„Binenfeld, koji smatra da Hrvati ne treba da se izvinjavaju zbog zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu, ne zaslužuje da govori u ime Jevreja“, kaže Almuli, koji se protiv fašista aktivno borio kao pripadnik Narodnooslobodilačke vojske.

Almuli podsjeća da je Pavelićeva NDH bila jedini satelitski saveznik Njemačke koji je domaće Jevreje ubio sopstvenim rukama na sopstvenom tlu.

„Binenfeld laže kada tvrdi da je samo jedna mala grupa sarajevskih Jevreja na početku rata u BiH spašena dolaskom u Srbiju“, rekao je Almuli, reagujući na tvrdnju Jakova Binenfelda da je „samo mala grupa Jevreja iz Sarajeva otišla preko Beograda avionom“.

Binenfeld u intervjuu za proustaški „Hrvatski list“ prebacuje isključivo na sebe zasluge za spašavanje sarajevskih Jevreja na početku rata u BiH.“Tada smo rekli – dosta, neće nam Srbi spašavati Židove. Niti jedan jedini Židov nije poslije izašao preko Srbije. Prvim je avionom išlo u Zagreb 18 ljudi, a preostale smo prebacili u konvojima“, rekao je on.

Prema riječima Jaše Almulija, akcija spasavanja sarajevskih Jevreja započeta je na inicijativu Jevrejske opštine u Beogradu i u prvoj akciji iz Sarajeva je u Beograd dovedeno 400 Jevreja transportnim avionom JNA.

„Ta činjenica je međunarodno zabeležena i Binenfeld je ne može poreći“, kaže Almuli.

Binenfeld je izjavio da je „štetno razmišljanje kako se Hrvati moraju i za šta iskupljivati“. „Hajdemo pojednostaviti priču, jedan dio Hrvata u istoriji je mom narodu nanio zlo – i tačka! Hrvati se nemaju za šta iskupljivati“, rekao je, između ostalog, Binenfeld.

Na tvrdnju novinara „Hrvatskog lista“ da Hrvatska „ima danas mnogo neprijatelja koji zarađuju na traganju za hrvatskim antisemitizmom, među kojima su Efraim Zurof i Slavko Goldštajn, pa i sam predsjednik Ivo Josipović“, Binenfeld je rekao da smatra da je Hrvatska „na dnu Evrope po antisemitizmu“.

Binenfeld je u tom intervjuu rekao i da „ne vidi nikakvu krivicu Ante Gotovine“, koji je u Haškom tribunalu nepravosnažno osuđen na 24 godine zatvora zbog zločina nad Srbima.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Jakov Bienenfeld: O Židovima i hrvatskom ‘istočnom grijehu’

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: