Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bilo bi bolje da je izvinjenje obostrano

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/patrijarh.jpg

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da je izvinjenje episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija u Dubrovniku dobro i poželjno, ali da bi bilo bolje da je ono stiglo “i sa druge strane”.

“Svako izvinjenje se pozdravlja, ali oproštenje mora biti obostrano. To je nešto što nam svima treba i kada bi tako svi postupali bilo bi nam mnogo lepše u životu”, rekao je patrijarh Irinej za beogradski “Pres”.

List napominje da se episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije izvinio Hrvatima u Dubrovniku, ne pominjući konkretno rat i sukobe.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je da je srećan što je došlo do susreta vladike Grigorija i biskupa Uzinića u Dubrovniku, napominjući da se svake godine od 18. do 25. januara služi molitva u većini hrišćanskih crkava za jedinstvo hrišćanstva.

“Sada se svuda moli, a utoliko je ljepše ako predstavnici bilo koje crkve javno mole za oproštenje. Svako treba da prizna svoju sopstvenu prošlost, ali i ono što u toj prošlosti nije bilo dobro. Bez praštanja nema pomirenja, suživota, niti jedinstva i zato stav vladike Grigorija treba pozdraviti”, rekao je Hočevar za “Pres”.

Beogradski vjerski analitičar Živica Tucić smatra da je riječ “izvini” uvijek dobrodošla.

“Ne znamo na šta je tačno mislio vladika Grigorije, ali šta god da je u pitanju, nije pogrešio. Meni njegova beseda ne deluje kao nešto pripremljeno, imam utisak da je episkop to izgovorio spontano, iz srca. Time sve što je rekao samo dobija na snazi”, ističe Tucić.

Sociolog religije Mirko Đorđević rekao je da izvinjenje vladike Grigorija smatra hrabrim potezom.

Vladika Grigorije je, na poziv dubrovačkog biskupa Mate Uzinića, u dubrovačkoj katedrali Uznesenja blažene Djevice Marije u utorak, 18. januara, prisustvovao molitvi za jedinstvo hrišćana.

Vladika je, između ostalog, u besjedi rekao :”Treba da govorimo uvijek i iznova: oprosti nam, Bože, grijehe naše. I jednako tako snažno i iskreno – oprostite, braćo i sestre, jer Otac naš oprostiće nama dugove naše, samo ako i mi opraštamo dužnicima svojim”.

“Večeras, na ovom svetom mjestu, u ovoj prelijepoj katedrali i u ovom čudesnom gradu, imam potrebu, kao hrišćanin i episkop izgovoriti ovu hrišćansku riječ – oprostite”, poručio je vladika Grigorije.

Izvor: srna

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: