Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BiH: Hrvati izbacili Srpsku sa mape!

Karta BIH

Nakon deklaracije HNS kojom se traži federalizacija Bosne i Hercegovine, da li se RS nalazi među četiri federalne jedinice?

IDEJA o podeli Bosne i Hercegovine na četiri federalne jedinice nije naišla na podršku nijedne političke stranke Srba i Bošnjaka, ali, kako saznaju “Novosti”, o tome nema saglasnosti ni među hrvatskim strankama u BiH.

U Deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora, usvojenoj pre nekoliko dana, u kojoj se traži nova međunarodna konferencija za BiH i novi Ustav BiH, kao i federalizacija BiH i formiranje četiri federalne jedinice, nigde se ne pominje kako bi te federalne jedinice izgledale, a posebno da li bi jedna od njih bila Republika Srpska.

Kako saznaju “Novosti” od izvora bliskih hrvatskim strankama u Mostaru, upravo oko toga da li Republika Srpska treba da ostane jedna federalna jedinica, ili bi bila napravljana takva prekompozicija BiH u kojoj bi bio sporan deo njene sadašnje teritorije, jesu i najveća neslaganja među hrvatskim partijama.

Naime, u HDZ BiH, koju vodi Dragan Čović, hrvatski član Predsedništva BiH, koja je bliska sa SNSD Milorada Dodika, smatraju da buduća BiH treba da ima četiri federalne jedinice, među kojima je jedna RS, a ostale tri su na području teritorije Federacije BiH, od kojih bi jedna jedinica obavezno morala da bude sa hrvatskom većinom.

S druge strane, kako saznajemo, u HDZ 1990. godine smatraju da u budućoj prekompoziciji BiH “ne bi mogla da ostane čitava Republika Srpska i moralo bi se zahvatiti i u deo njene teritorije”.

– Postoji razlika u pogledima na buduću federalizaciju. Dok jedni zagovaraju federalizaciju samo Federacije BiH, drugi zagovaraju federalizaciju cele BiH – navodi naš izvor.

Potvrđeno nam je da konkretna mapa predviđene četiri jedinice, upravo iz ovih razloga, i ne postoji, i zasada je “mrtvo slovo na papiru”, posebno imajući u vidu da takvu ideju ne podržavaju ni Srbi ni Bošnjaci.

Politički analitičari u Federaciji BiH, smatraju i da je skup HNS i usvojena deklaracija više bila u svrhu ponovnog izbora Dragana Čovića za predsednika HNS i njegovog uspostavljanja kao lidera hrvatskog naroda u BiH, što je potvrdio i na prošlogodišnjim izborima.

Doktor političkih nauka Dražen Pehar kaže da je deklaracija politički neosmišljena, isprazna i ne sadrži nikakav jasan ni realan predlog.

– Ukoliko ne postoji konsenzus unutar BiH, na čemu ta Deklaracija zasniva zahtev za sazivanje neke nove međunarodne konferencije o BiH? Drugim rečima, deklaracija nam kaže da HNS želi novu međunarodnu konferenciju, a ujedno nam kaže da su izgledi za tako nešto nikakvi – smatra Pehar.

HRVATI SREDNjE BOSNE I SEVERA

OZBILjAN problem kod Hrvata u svakoj daljoj ideji o federalizaciji BiH, kako saznajemo, bili bi Hrvati u srednjoj Bosni i u dve-tri većinski hrvatske opštine na severu BiH, koji bi u takvoj podeli ostali van entiteta sa hrvatskom većinom. To je još jedan od razloga zbog kojih političko vođstvo Hrvata u BiH ovom pitanju pristupa krajnje oprezno i zbog čega u javnost ne izlaze nikakve mape.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

I u našim udžbenicima Srbija bez – Kosova!

Udžbenici: Kosmet nije dio Srbije!

U SRPSKOM UDžBENIKU KOSOVO NIJE U SRBIJI

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: