Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bez poboljšanja odnos Zagreba prema Srbima

Savo Štrbac
Savo Štrbac

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas” Savo Štrbac smatra da će se pobjedom SDP-a Zorana Milanovića na hrvatskim izborima poboljšati odnosi Hrvatske i Srbije, ali ne i odnosi hrvatske države prema Srbima.

Štrbac je rekao za Srnu da je skeptičan po pitanju poboljšanja odnosa prema Srbima nove vlasti Hrvatskoj, koju će predvoditi SDP, i rješavanju srpskog pitanja, imajući u vidu ranija iskustva sa tom strankom.

Napominjući da Srbi već imaju negativno iskustvo sa SDP-om, koji je bio na vlasti u Hrvatskoj 2004. godine, Štrbac je podsjetio da je tadašnja vlada Ivice Račana aktivirala sve procesuirane Srbe i da je tada počeo lov na Srbe po Interpolovim potjernicama, što i danas traje.

“Sa HDZ-om smo znali na čemu smo, a SDP je na prvi pogled umjeren, zalaže se za razgovore i međudržavne ugovore, ali to ne znači da ima drugačiji stav od HDZ-a prema srpskom pitanju”, rekao je Štrbac, podsjećajući i na loša iskustva srpskih nosilaca stanarskog prava.

Štrbac je naveo da nije čuo od lidera SDP-a Zorana Milanovića da će Hrvatska povući tužbu za genocid protiv Srbije, nego je samo rečeno da će se razgovarati sa Srbijom.

On je podsjetio da je sadašnji predsjednik Hrvatske Ivo Josipović član SDP-a i autor te hrvatske tužbe, te ocijenio da je za srpski i hrvatski narod najbolje da se pitanje tužbi riješi pred Međunarodnim sudom pravde.

“Politički dogovor o povlačenju tužbi bi bio samo privremeno rješenje i imao bi pozitivne efekte zbog EU, ali dugoročno ne bi riješio problem odnosa dva naroda”, naveo je on.

Štrbac je rekao da bi volio da vidi da nova vlast u Hrvatskoj ubrza proces ekshumacija grobnica, u kojima je više od 2 000 Srba, ali da se boji da ni SDP neće odustati od dosadašnje politike zvaničnog Zagreba da odugovlači što može više taj proces, “kako bi počinjeni zločin ispao manji, kada se pomalo ekshumira”.

Podsjećajući da je SDP najavljivao da će staviti van snage Zakon o ništavnosti srpskih optužnica i presuda protiv Hrvata za ratne zločine, Štrbac je naveo da nije čuo da Milanović najavljuje ozbiljnu reviziju krivičnih postupaka protiv Srba i pripadnika JNA.

“Mi jesmo za međudržavni sporazum, ali da on bude sveobuhvatan i da ne tretira samo Hrvate procesuirane u Srbiji”, rekao je Štrbac.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: