fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Besplatno srpsko državljanstvo

srdjan_sreckovic.jpgBeograd — Srbi u zemljama regiona od danas će besplatno moći da dobiju državljanstvo Srbije, kaže ministar za dijasporu Srđan Srećković.

Počela je primena vladine odluke da se ne naplaćuju konzularne i administrativne takse prilikom podnošenja zahteva za dobijanje državljanstva.

„Srbi u regionu će imati priliku da potpuno besplatno dobiju srpsko državljanstvo u skladu sa Zakonom o državljanstvu Republike Srbije, čime se još jednom manifestuje podrška našim sunarodnicima u ostvarivanju njihovih, medjunarodnim standardima zagarantovanih prava, ali i podrška u očuvanju nacionalnog identiteta“, naveo je Srećković u pisanoj izjavi.

Odluka se odnosi na Srbe sa mestom prebivališta u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Madjarskoj, Rumuniji i Albaniji, naglasio je Srećković.

Prema rečima Srećkovića, uz odgovarajuće obrasce koji se dobijaju u konzulatu odnosno ambasadi Srbije prilikom podnošenja zahteva, gradjani su dužni da prilože i originale izvoda iz matične knjige rodjenih, venčanih i uverenje o državljanstvu kao i kopije lične karte i pasoša zemlje u kojoj maju prebivalište.

„Vlada Srbije će u kratkom roku predložiti i mere za pojednostaljivanje i skraćivanje procedure dobijanja srpskog državljanstva, kako bi svi naši sunarodnici koji to žele u što kraćem roku mogli postati državljani RS“, izjavio je Srećković.

 

Izvor: B92

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: