fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Besmrtni puk u Srbiji

1399877800_o-1021x580Saopštenje

Dragi sunarodnici i srpski prijatelji! Pozivamo Vas da učestvujete u Besmrtnom puku u Srbiji.

Na 9. maj ove godine biće proslavljena 71. godišnjica pobede u Velikom Otadžbinskom Ratu. U svim gradovima i selima Ruske Federacije i mnogim drugim zemljama biće održani svečani događaji posvećeni godišnjici pobede nad fašizmom.

Srbija – odani saveznik Rusije čija je istorija tesno vezana za Rusiju, posebno njena borba u poslednjim užasnim ratovima koji su potresali Evropu u XX veku. Mnogi Srbi smatraju da su delo ruskog sveta i dele isti sistem vrednosti. Za nas je prostor zajedničkog sećanja mnogo širi od državnih granica.

Besmrtni puk je će biti još jedna prekretnica u našoj zajedničkoj istoriji. Šetnja ulicama Beograda samo je još jedna potvrda da smo isti istorijski prostor. Ako Srbi izađu sa portretima svojih heroja, boraca za slobodu i nezavisnost njihove zemlje – svet će ponovo videti da smo bili i ostajemo zajedno – Srbi i Rusi.

Fotografije boraca, fragmenti sećanja na rat koje čuvaju porodice kao i drugi dokumenti, albumi i sačuvana pisma – prošetaće ulicama prestonice. Srbi mogu ponovo da steknu kompletnu sliku o sudbini vojnika, jedinica i formacija koji su učestvovali u odbrani njihove Otadžbine tokom Prvog i Drugog svetskog rata kao i predstavu o razmerama NATO agresije na Jugoslaviju 1999. godine.

Deveti maj je dan velike pobede nad fašizmom, Besmrtni puk Srbije će da prođe ulicama Beograda i prikazati sunarodnicima lica onih koji nisu podlegli zlu, onih koji su porazili fašizam!

Dragi prijatelji, priključite nam se! Pozivamo Vas da slavimo Dan pobede, zajedno sa svojim junacima u redovima ,, Besmrtnog puka!”

Deveti maj je dan velike pobede nad fašizmom, Besmrtni puk Srbije će da prođe ulicama Beograda i prikazati sunarodnicima lica onih koji nisu podlegli zlu, onih koji su porazili fašizam!

Pozivamo sve koji žele da se pridruže našoj akciji kako bi zajedno pokazali fotografije preživelih rođaka koji su učestvovali u odbrani Srbije tokom Prvog svetskog rata, onih koji su se borili protiv okupacije u Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu.

Pozivamo sve, bez obzira na političke stavove, partijsku pripadnost, uz molbu da se uzdrže od političkih slogana i sporova u znak poštovanja i sećanja na naše heroje.

Molimo vas da skenirane FOTOGRAFIJE šaljete na mail: galogaza@mail.ru i fjpn@bvcom.net U mailu je obavezno potrebno da navedete ime i prezime, vojno zvanje i čin ličnosti sa fotografije. Molimo da fotografije pošaljete do 6. maja 2016.g. kako bi bile spremne za šetnju.

Akcioni plan za 9. maj

U 11:00 okupljanje na Memorijalnom kompleksu poginulih za oslobođenje Srbije u Drugom svetskom rati, zatim prema Ruskom domu.

U 12:00 početak šetnje od Memorijalnog kompleksa ( ul.Ruzveltova do spomenika Vuku Karađiću, onda Bulevarom Kralja Aleksandra do Doma sindikata, hotel Moskva i Ruski dom).
U 14:00 okupljanje ispred Ruskog Doma – kao domaćina prijema učesnika povorke i proslave veterana.
U 15:00 verovatna projekcija film o Velikom otadžbinskom ratu „A zore su ovde tihe“

Organizatori događaja:

– Medija centar Ruski Ekspres
– Srpski ogranak Međunarodne fondacije za jedinstvo pravoslavnih hrišćanskih naroda
– Koordinacioni savet ruskih sunarodnika

Medijski partneri:

Ruski Ekspres
– SR Senica
– Ruska Reč

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: