Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Beogradska „istina“ o Srebrenici

Srbija mora da zna istinu o Srebrenici! Srbija mora da zna istinu o Srebrenici!

Zoran Saponjic
Zoran Šaponjić

Ne jednom, nego, čini mi se, najmanje tri puta ponovljena je ova rečenica pre neko veče, u studiju državne televizije u Beogradu, one koju svi plaćamo iz svog džepa, u emisiji posvećenoj „dometima rada Haškog tribinula“!

I u pravu su na državnoj televiziji! Srbija mora da zna istinu o Srebrenici! Samo što je pre neko veče u onoj emisiji ostalo nedorečeno – koju istinu? Istinu, ili „istinu“ o Srebrenici koju preferiraju iz susedstva, iz Sarajeva?

U pravu su na srpskoj državnoj televiziji kada traže istinu! Samo, očekivao sam da u onoj emisiji, pre neko veče, kažu da Srbija mora da zna istinu i o Zalazju, o Biljačama i Zagonima, o Sasama, o Bljevči, o Kravici, o hiljadama Srba iz srednjeg Podrinja koji su stradali od ruke Naserove vojske! Bio bi red, ako već tražimo istinu, da ta istina bude kompletna!

Očekivao sam, pre neko veče, da u onoj emisiji u udarnom terminu srpske državne televizije kažu da Srbija, ali i Bosna i Hercegovina moraju da znaju istinu i o sudiji Slobodanu Iliću i njegovim iskopanim očima. Red je, da kad se traži istina ta istina bude kompletna, pa ma koliko koga zabolela. A ne da na srpskoj državnoj televiziji traže istinu o Srebrenici a ne traže istinu o izvađenim očima sudije Ilića!

Red je bio da, pre neko veče u emisiji beogradske  televizije, zatraže istinu i o dečaku Slobodanu Stojanoviću koji je imao samo 12 godina kad su ga svirepo mučili pa zatim zaklali, a svedoci na suđenju ženi monstrumu koja je Slobodanu nožem izcrtala krst na čelu pa mu izvadila utrobu,  naprasno gube pamćenje. Kad već iz Beograda tražimo istinu o Srebrenici da znamo i istinu o malom Slobodanu.

Čuli smo pre neko veče u emisiji srpske državne televizije i poruku gosta iz Sarajeva kako su Bošnjaci razočarani zašto u presudama Mladiću i Karadžiću i Srbija i njeno rukovodstvo nisu označeni kao deo „udruženog zločinačkog poduhvata“ i „nadu“ istog gosta da će „drugostepena presuda tu nepravdu isrpaviti“. I na kraju, poruku iz Sarajeva, sve sa talasa srpske državne televizije, da će „Bošnjaci, pa i ako drugostepena presuda ne označi Srbiju kao deo ‘UZP-a’, ostati pri svom mišljenju i da će za njih Srbija svakako biti deo ‘UZP-a’!“

Sve to izgovori gost iz Sarajeva pre neko veče u emisiji srpske državne televizije i ostade bez odgovora. Nešto mislim, ako smo čuli njegovu „istinu“ i njegov stav, red je bio da iz Beograda čujemo podrobniji odgovor i stav: je li Srbija deo „UZP-a“? Je li, dakle, pošto je Srbija za Bošnjake svakako deo „UZP-a“, svako od nas Srba pojedinačno – ratni zločinac i deo tog istog „UZP-a“?

Kusa pre neko veče ostade istina o ratu u Bosni i dometima Haškog tribunala?

Čitam jutros da je predsednik Programskog saveta RTS-a zatražio hitan izveštaj od glavnog i odgovornog urednika informativnog programa povodom emisije koja je, kako je izjavio, „izazvala uznemirenje javnosti“. Novine su prenele i stav autorke emisije koja ne vidi da je „bilo šta bilo sporno u emisiji“!

Pre desetak dana, u jednoj sličnoj emisiji na drugoj televiziji, gost iz Sarajeva kao oparen skočio je na samo pominjanje imena Nasera Orića i njegovih zločina. „Šta vi nama iz Beograda – vi u Sarajevu ovo, vi u Sarajevu ono… Nismo mi iz Sarajeva držali u blokadi Beograd, i nismo mi iz Sarajeva počinili genocid u Šapcu“ – glasio je kratak odgovor iz Sarajeva.

Pametnom dovoljeno da shvati poruku! Možda je uvaženog gospodina iz Sarajeva trebalo pozvati da gostuje i na srpskoj državnoj televiziji da nam saopšti i ovu istinu o „nama iz Beograda“!

Razumem ja da mali, dvanaestogodišnji Slobodan i sudija Ilić i njihova smrt ne zanimaju ni Evropu ni evropske komesare, i da kopanje po tome kako su stradali i ko ih je svirepo pobio nije „in“, da je to za domaće „evropejce“ –  „morbidno“. Takođe, razumem i da je traženje „istine“ o Srebrenici danas u Srbiji tako „evropejski“, tako „in“ i tako „super“. Samo, ne razumem zašto to moram da slušam sa talasa državne televizije koju plaćam iz svog džepa. Zašto o svom trošku i iz svog džepa ne naprave svoju televiziju pa na njoj ne propagiraju „istinu“ kakvu god hoće?

Autor: Zoran Šaponjić

Izvor: ISKRA

Vezane vijesti:

I Zalazje i Zagoni vape za istinom… | Jadovno 1941.

Onima koji otvaraju tuđe grobove, pa kosti bacaju paščadima …

Jesi li, možda, čula za Prebilovce, Evropo? | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: