Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Beograd: Regionalni skup predstavnika srpskih zajednica

Datum objave: petak, 27 aprila, 2012
Veličina slova: A- A+

regionalni-skup.jpg

Samo privredno snažna i politički uticajna Srbija može da štiti i održava sve Srbe ma gdje živjeli, a Republika Srpska je u tom smislu njen najvažniji i najbliži partner i saveznik – rečeno je u Beogradu na skupu predstavnika Srba iz regiona i Srbije, koji je okupio Srbe iz devet država regiona.

Otvarajući skup pod nazivom “Položaj i perspektive srpskog naroda u zemljama regiona”, na kojem delegaciju Republike Srpske predvodi predsjednik Milorad Dodik, ministar vjera i dijaspore Srbije Srđan Srećković je rekao da politički odnosi Srbije i Srpske nikad nisu bili bolji, ali da se mora još mnogo toga uraditi na ekonomskom planu.

On je izrazio uvjerenje da se može dosta postići kada je riječ o povratku Srba u Federaciju BiH, na njihovom potpunijem integrisanju i uključenju u organe vlasti na lokalnom i federalnom nivou, što im zakonom pripada.

Srećković je rekao da Srbija poštuje suverenitet drugih zemalja i da je njena obaveza da bude podrška svim Srbima u regionu, kojih u regionu ima oko dva miliona.

On je naglasio da je istorijska obaveza Srbije da sa Crnom Gorom gradi iskrene i prijateljske odnose, u najboljoj namjeri da istovremeno podrži i srpski narod u ostvarivanju njegovih prava.

Srećković je istakao da se mora još mnogo učiniti da Srbi u Hrvatskoj budu bolje ekonomski i politički integrisani i da se konačno riješi problem o povratka i održivog opstanka izbjeglih Srba, kao i problemi tajnih optužnica i restitucije stanarskih prava.

On je izrazio uvjerenje da je moguće unaprijediti i jačati svijest o porijeklu Srba u Albaniji i podsticati ih da se nacionalno i vjerski deklarišu, da treba dodatno insistirati na poštovanju mađarskog ustava i garantovanom mjestu srpskom poslanka u mađarskom parlamentu, kao i u Makedoniji.

Srećković je rekao da vjeruje da će se istrajati na brizi za dodatna prava “izbrisanih” u Sloveniji, te da će Srbija biti uvijek na usluzi Srbima u Rumuniji.

On je istakao da Srbija poštuje po najvišim strandardima prava nacionalnih zajednica i da to isto traži i od ostalih zemalja gdje Srbi žive.

Srećković kaže da je Srbija svjesna svoje odgovornosti za stabilnost ovog dijela Balkana i da se zalaže za regionalnu standardizaciju i harmonizaciju zakonodavstva po pitanju položaja nacionalnih zajednica.

On je naglasio da je Srbija učinila do sada mnogo u odnosima prema Srbima u regionu, počev od finansijske pomoći kao što je gradnja škole na Palama ili Andrićevog instituta u Višegradu, do pomoći u očuvanju identiteta.

Predstavnici srpskih zajednica iz regiona na ovom skupu su razmotrili položaj i perspektive Srba u zemljama regiona, a skupu su prisustvovali i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, te premijer Srbije Mirko Cvetković.

Konferencija pod nazivom “Položaj i perspektive srpskog naroda u zemljama regiona” okupila je predstavnike srpskih zajednica iz Albanije, Makedonije, Rumunije, Slovenije, BiH, Mađarske, Hrvatske i Crne Gore.

Na skupu, između ostalih, učestvuju i predsjednik Srpskog narodnog vijeća i poslanik u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac, predstavnici stranaka u Crnoj Gori – predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić, predsjednik Narodne stranke Petar Popović, predsjednik Demokratske srpske stranke Ranko Kadić, poslanik u makedonskom parlamentu Ivan Stoilković, predsjednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu Slavomir Gvozdenović.

Izvor: RTRS

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top