Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bavarska objavljuje Hitlerovu knjigu

mein kampf.jpg

Njemačka pokrajina Bavarska, koja posjeduje autorska prava na knjigu Adolfa Hitlera “Moja borba”, najavila je da će objaviti verziju praćenu komentarima 70 godina nakon smrti nacističkog lidera.

Britanski “Dejli telegraf” navodi da je tokom prošle sedmice Bavarska dobila pravnu bitku protiv britanskog izdavača, koji je planirao da objavi dijelove knjige uz komentare istoričara. Pokrajina je sada najavila da će objaviti svoje izdanje do 2015. godine.

Sud je u glavnom gradu Bavarske Minhenu donio je odluku u martu da britanski izdavač Piter Mekgi krši autorska prava te pokrajine ukoliko nastavi sa planovima da proda kopije knjige sa objašnjenima i komentarima na štandovima u Njemačkoj.

Mekgi je najavio da će uložiti žalbu na ovu odluku.

Ministar finansija ove njemačke pokrajine Markus Šoder rekao je lokalnim medijima da je odluka donesena nakon razgovora sa pristalicama i protivnicima postupka, te da je cilj “demistifikacija stranica knjige”.

“Želimo da jasno iznesemo kakve su gluposti napisane, međutim sa katastrofalnim posljedicama”, rekao je Šoder o knjizi na kojoj je većina nacističke politike bila zasnovana.

Prema njegovim riječima, cilj pokrajine je da objavljivanje knjige učini što je moguće više “komercijalno neprivlačnijom”.

Osim najavljenog izdanja knjige, Bavarska planira da objavi i izdanje za škole, u kojem će se ohrabrivati kritički stav prema tom djelu.

Preživjeli holokausta i njihove porodice izrazili su strahovanje da bi neonacisti mogli da iskoriste knjigu za svoju propagandu.

Hitler je “Moju borbu” napisao 1924. godine dok je bio u zatvoru u Bavarskoj i kombinovao je elemente autobiografije sa stavovima o arijevskoj “rasnoj čistoći”, mržnju prema Jevrejima i protivljenje komunizmu.

Više miliona kopija distribuisano je prije njegove smrti 1945. godine i u Njemačkoj nije zabranjena, ali je od okončanja Drugog svjetskog rata Bavarska, koja ima autorska prava do kraja 2015. godine, nije dozvoljavala ponovna štampanja.

Šoder je naglasio da će od 2016. godine treće strane moći da objavljuju kopije knjige bez prethodne dozvole pokrajine “ukoliko nije upotrijebljena za podsticanje rasne mržnje”.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: