fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Baštionik na Kosovu i Metohiji

Srpsko_sabranje_Bastionik-21f77480Srbsko sabranje Baštionik započelo je svoje aktivnosti u ovoj godini odlaskom na Kosovo i Metohiju, gdje su se aktivisti Baštionika uputili 30.01. s namjerom da uruče pomoć prikupljenu u sjedištu Baštionika, knjižari „Riznica“ u Banjaluci.

Prvo naše odmorište bio je manastir Studenica, zadužbina Svetog Simeona, simbol srbske duhovnosti i državnosti.

 

Da među Srbima još uvijek ima bratske ljubavi, svjedoče domaćini studeničkog konaka koji su nas, saznavši da putujemo na Kosovo, oslobodili plaćanja konaka.

Uz Božiju pomoć i zastupničkim molitvama Svetog Simeona prešli smo „granicu“.

Teško da bilo ko može ravnodušno, bez bola u srcu, proći tu na silu nametnutu barijeru nepravde, na kojoj vam šiptarski policajac traži pasoš sa vizom takozvane „Republike Kosovo“.

U poslijepodnevnim satima stigli smo na naše odredište, selo Prekovce, opština Novo Brdo, gdje se nalaze centralni magacin, pekara i javna kuhinja iz koje se u organizaciji dobrotvornog udruženja „Majka devet Jugovića“ hrani oko 2000 Srba u ovom dijelu Kosovskog Pomoravlja.

Blagodareći domaćinima, ocu Bogomiru i protinici Svetlani iz Zvečana, koja rukovodi ovim udruženjem, čiji je osnivač i vlasnik Eparhija Raško-prizrenska, obezbijeđen nam je prevoz do manastira Zočište kod Orahovca na jugu Kosova i Metohije. Konačili smo u Zočištu, svetinji koja nosi posebnu blagodat. U manstiru se nalaze mošti Svetih Besrebrenika Kozme i Damjana. Manastir trpi svakodnevna iskušenja, verbalni, pa i fizički napadi šiptarskih ekstremista na bratiju manastira- česta su pojava. Učešće u Svetoj Liturgiji pored moštiju Svetih Vrača, uz vizantijsko odgovaranje pojaca, ostavilo je na sve nas snažan duhovni doživljaj.

Sljedeća naša posjeta bila je Gračanica, zadužbina Svetog kralja Milutina.

U dvorištu manastira nalazi se kancelarija Narodne kuhinje „Majka devet Jugovića“. Razgovarajući sa mještanima saznajemo o skrnavljenju pravoslavnih svetinja, o teškom životu Srba na KiM ali i osjetili njihovu čvrstu volju da ostanu na svojim ognjištima.

Zato je dužnost i obaveza svakoga Srbina, ma gdje bio, da pomogne našoj braći i sestrama da ostanu i opstanu i da zajedno „sačuvamo svijeću pravoslavlja na Kosovu“.

Srbsko sabranje Baštionik ostavilo je prilog u iznosu od 800 evra kao pomoć za srpske porodice, kao i tridesetak paketića sa slatkišima, školskim priborom i igračkama za djecu.

A da Srbi na Kosovu i Metohiji ne sjede skrštenih ruku i čekaju tuđu pomoć, uvjerili smo se u nastavku dana obilazeći srbske porodice, farmu koza i ovaca, koka nosilja, mini mljekaru i pogon za pravljenje kozijeg sira, plastenike… Na svim poslovima rade Srbi i svi proizvodi mesa, sira i povrća koriste se u javnoj kihinji, koja je skoro samoodrživa. Ono što najviše nedostaje kuhinji jeste ono najpotrebnije- brašno.

Poseban osjećaj Srbi sa Kosova gaje prema Republici Srpskoj i braći zapadno od Drine- to se osjećalo svo vrijeme našeg boravka. Svi se sjećaju naših ranijih dolazaka i konvoja hrane i druge pomoći koja je stizala iz Republike Srpske.

Nadamo se da naš narod, gdje god bio, nikada neće zaboraviti da je Kosovo zavjet sa Gospodom da ćemo uvijek ostati na putu pravde Cara Nebeskog, a nikad zemaljskog. Krstonosnom i stradalnom narodu Srbskom na Kosovu i Metohiji zahvaljujemo što opstaje trpeći progon i mač Hrista radi.

 

Izvor:
Srbsko sabranje „Baštionik“, Banja Luka

 

Vezane vijesti:

Baštionik na parastosu Njegovom Veličanstvu Kralju Petru II …

BAŠTIONIK: POSJETA JASENOVCU – Jadovno 1941.

UREĐEN SPOMENIK RUDARIMA – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: