Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Bastašić: Satisfakcija samo preživjelim

Datum objave: petak, 15 aprila, 2011
Veličina slova: A- A+
Dušan J. Bastašić
Dušan J. Bastašić

BANjA LUKA, 15. APRILA – Presude Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i potvrda da je izvršen udruženi zločinački poduhvat s ciljem protjerivanja srpskog stanovništva iz Hrvatske predstavljaju značajnu satisfakciju za protjerane Srbe, ali ne i za porodice ubijenih i nestalih, izjavio je Srni predsjednik Udruženja “Jadovno 1941.” Dušan Bastašić.

“To je satisfakcija za nepobijene, protjerane, pokradene i obespravljene Srbe. Ali članovima porodica 1 922 ubijenih i nestalih Srba ovim presudama ne mogu biti nadoknađeni bol i patnje pričinjene od avgusta 1995. do danas”, smatra Bastašić.

Komentarišući uzavrelu atmosferu u Hrvatskoj pred izricanje presuda trojici hrvatskih generala, Bastašić je istakao da je bilo dovoljno jutros vidjeti megatransparent u Zadru: “Generale, čekamo zapovijed!” da bi se shvatilo kakva poruka se šalje preostalim Srbima u Hrvatskoj.

“Ovaj neviđeni medijski pritisak nije samo uperen protiv Haškog suda, već i protiv svakog Srbina koji živi u Hrvatskoj. Ova kampanja može itekako ozbiljno uticati na Srbe da se ne popišu kao pravoslavci. Zašto? Pa zamislite `opuštenu` atmosferu kada se popisivaču Hrvatu u ovako naelektrisanoj atmosferi treba deklarisati kao pravoslavni Srbin”, naglasio je Bastašić.

Sudsko vijeće Haškog tribunala zaključilo je da je Tužilaštvo u predmetu slučaj “Gotovina i drugi” dokazalo svoje tvrdnje o počinjenju udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem protjerivanja srpskog stanovništva iz Hrvatske i otimanja njihove imovine.

Kao ključni dokaz za dokazivanje udruženog zločinačkog poduhvata navedeni su transkripti sa sastanka u Brionima, a tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman označen je kao prvo čovjek udruženog zločinačkog poduhvata.

“Udruženi zločinački poduhvat stvoren je krajem jula 1995. godine i nastavljen je tokom perioda kojeg pokriva optužnica. Udruženi zločinački poduhvat bio je ne samo počinjenje krivičnih djela raznih ratnih zločina, već i nezakonito zadržavanja, pritvaranja, razbojništva, okrutnog postupanja i slično.

Vijeće zaključuje da je predsjednik /Franjo/ Tuđman bio politički i vojni vođa prije i za vrijeme perioda kojeg pokriva optužnica i bio ključna figura udruženog zločinačkog poduhvata. Tuđman je želio Krajinu ponovo naseliti Hrvatima”, rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća Alfons Ori.

Sudsko vijeće zaključilo je da su članovi udruženog zločinačkog poduhvata bili i Gojko Šušak, Zvonimir Červenko i drugi ljudi koji su blisko sarađivali s Tuđmanom.

Haški tribunal osudio je danas hrvatskog generala Antu Gotovinu na 24 godine zatvora, a generala Mladena Markača na 18 godina, za zločine nad Srbima u Krajini počinjene u toku i poslije akcije “Oluja” 1995. godine.

Ivan Čermak oslobođen je svih optužbi.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top