fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Banjaluka- Izložba „Nevesinjska puška – portreti ustanika“ (FOTO)

Povodom obilježavanja 22. aprila – Dana grada Banjaluka, večeras je u Kulturnom centru Banski dvor otvorena izložba slika na kamenu „Nevesinjska puška – portreti ustanika“ autorke Biljane Ristić.

"Nevesinjska puška - portreti ustanika" Foto: SRNA
„Nevesinjska puška – portreti ustanika“ Foto: SRNA

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, otvarajući izložbu, rekao je da Banjaluka treba da bude mjesto za prikaz događaja iz istorije, kulture i umjetnosti iz svih krajeva Republike Srpske.

„Ova izložba se sjajno uklapa u niz likovnih događaja koje ove sedmice imamo povodom Dana grada u jednom istorijskom presjeku od 150 godina“, istakao je Radojičić.

Autorka Biljana Ristić rekla je da je cilj izložb, prije svega, upoznavanje javnosti sa značajem Nevesinjske puške i njeno prerastanje u bosansko-hercegovački ustanak, organizovanje istorijskih panela naučnog i edukativnog karaktera do krajnjeg cilja kojeg je kao autor projekta sebi postavila – priznavanje ustanka u istorijskom kontekstu kao treći srpski ustanak.

Izložba "nevesinjska puška - oortreti ustanika"
Izložba „nevesinjska puška – oortreti ustanika“

„Ovu izložbu želim specijalno da posvetim hercegovačkoj ženi – stubu pozadine ustanka koja je bez razloga skrajnuta na marginu istorijskog značaja, a odigrala je veliku ulogu u ustanku“, istakla je Ristićeva.

Ovo je njena 15. samostalna izložba heroja Hercegovine, a 45-ta ukupno.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici grada Banjaluke, ugledni naučni, javni i radnici iz oblasti kulture.

Izloženi su portreti 20 najviđenijih junaka Nevesinjske puške – Pere Tunguza, Stojana Kovačevića, Jovana Gutića, Bogdana Zimonjića, Miće Ljubibratića, Milentija Perovića, Petra Radovića i drugih.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: