fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ban predosetio svoju pogibiju

Etnolog Miodrag Aleksić čuva dokumente o sinu Branislava Nušića. Napisao je oproštajno pismu ocu i verenici

Strahinja, Ban Nušić
Strahinja, Ban Nušić

Za četiri decenije rada etnolog Zavičajnog muzeja u Jagodini Miodrag Aleksić došao je do raznih zanimljivih spisa, dokumenata i fotografija. Ali najponosniji je, kaže, na pismo Strahinje Bana Nušića, sina najvećeg komediografa Branislava Nušića, koji je poginuo u Kolubarskoj bici. Fotokopiju pisma i Banovu fotografiju preuzeo je iz autorskog filma „Aga“ reditelja Dragoslava Lutovca.

– Kao da je predvideo svoju smrt, Ban je napisao oproštajno pismo ocu i verenici u Skoplju. Na poleđini je bila poruka za onoga koji ga bude našao mrtvog. „Zovem se Strahinja Nušić. Svršeni sam maturant, rođen u Beogradu. Porodica mi stanuje u Skoplju. Kumanovska ulica broj jedan. Molim da izvesti moju porodicu gde sam poginuo, kad i na kom mestu sahranjen. Unapred blagodaran“ – napisao je Strahinja – kaže etnolog Aleksić.

On dodaje da je Ban bio jedan od 400 poginulih kaplara u Kolubarskoj bici od 1.300 dobrovoljaca Skopskog đačkog bataljona.

On dodaje da je Nušić bio konzul u Skoplju i da je mogao da ga spase, ali su ga osećanje časti i sinovljev patriotizam sprečili u tome. Iako je bio ranjen i vraćen u Skoplje, Ban je ponovo stao na branik otadžbine. Njegov otac je, zbog insistiranja supruge, otišao u Kragujevac u Vrhovnu komandu ne bi li među visokim oficirima našao prijatelje koji će se postarati za bezbednost njihovog sina. Naišao je na regenta Aleksandra, ali na njegovo pitanje da li mu nešto treba, odgovorio je odrečno. Kad se vratio u Skoplje, rekao je: „Mogao sam da ga izvučem i – nisam mogao“.

– Nušićeve komedije verovatno su najviše igrane u Jagodini, pa je red da se setimo njegove čestitosti i hrabrosti njegovog jedinog sina. Pogotovu što je svoju veličinu pokazao time što je prevazišao lični bol i posle te velike lične tragedije napiše najbolje komedije i postane najveći komediograf – veli Aleksić.

AUSTROUGARSKI LETAK

ETNOLOG Aleksić čuva i letak iz zaveštanja Branislava Nušića u vreme kada se preko Albanije povlačio da bi stigao na Krf. Reč je o letku koji su Austrougari iz aviona bacali srpskim vojnicima.

Autor: Zorica Gligorijević

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Kolubarska bitka | Jadovno 1941.

Bitka u kojoj je Mišić izveo taktiku za udžbenike | Jadovno 1941.

Srce u junaka proteralo okupatora preko Drine

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: