Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ban Ki Mun ne doprinosi pomirenju u BiH

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/alen-budaj.jpg

„Oštro negodujemo što generalni sekretar UN nije posetio najveći koncentracioni logor koji se danas prostire na

području obe države koje je posetio – Republike Hrvatske i BiH. Reč je o logorskom lokalitetu Jasenovac-Donja Gradina, poznatom i kao balkanski Aušvic“, izjavio je direktor „Margelovog instituta“ Alen Budaj. On kaže da „nema nacije sa prostora bivše Jugoslavije koja u Jasenovcu nije ubijena“.

„Jasenovac je simbol stradanja svih
naroda sa područja bivše Jugoslavije. Jasenovac je mesto sa kojeg se širi univerzalna
poruka mira – poruka NE rasizmu, NE antisemitizmu, NE ksenofobiji! Jasenovac je
mesto gde učimo da ponovo budemo ljudi“, naglasio je Budaj.

On je kao potpuno neprimerenu osudio i izjavu Ban Ki Muna u kojoj povezuje sadašnje stanje u Arapskoj Sirijskoj Republici sa Srebrenicom.

„Zločini koji su se dogodili raspadom SFRJ rezultat su međunarodne politike i nemoći UN da ih zaustavi, kao što `Liga naroda` nije bila u mogućnosti da zaustavi zločine koje su počinili nacisti i fašisti u Drugom svetskom ratu“, podseća Budaj.

On ocenjuje da se u Siriji ne vodi građanski rat kao u bivšoj Jugoslaviji, već je na delu terorizam koji potpomažu kapitalističke zapadne zemalje s ciljem rušenja Vlade predsednika Bašara al Asada.

„UN bi trebalo da pomognu Vladi Sirije da se zaustave teroristički napadi na civile, a ne da se kroz prizmu sukoba u bivšoj Jugoslaviji pozivaju na Srebrenicu, da bi se zloupotrebom Srebrenice isprovocirala međunarodna vojna intervencija u Siriji. Ovo je dijabolično, s obzirom da su za Srebrenicu direktno odgovorne UN“, ističe Budaj.

Budaj pita da li su ikada do sada masakri
nad civilama koje je počinila Al kaida i plaćenici iz arapskih monarhija, te ilegalni
uvoz oružja sa zapada i krijumičarenja vojne sile uopšte došli pod osudu UN?

„Politizacija i korištenje Srebrenice u svrhu provociranja vojne intervencije nad legalnom Vladom Sirije ne pokazuje Ban Ki Muna kao osobu koja iskreno žali za nevinim srebreničkim žrtvama“, dodaje Budaj.

 

Izvor: PRES RS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: