Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BAJRAMOVIĆU DIPLOMATSKI PASOŠ ZA SILOVANjA

sarajevo-pic.jpg

SARAJEVO, 1. MARTA (SRNA) – Ratni miljenici muslimanske vlasti u Sarajevu, predvođeni Ismetom Bajramovićem Ćelom, silovali su brojne muslimanke i to je zabilježeno u zvaničnim dokumentima, pa zataškano, dok zlodjela nad Srpkinjama i Hrvaticama nisu ni evidentirana, potvrđuju autentični dokumenti do kojih su došle „Večernje novosti“.

U „specijalnoj informaciji“ Uprave bezbjednosti štaba Vrhovne komande „Republike BiH“ od 12. aprila 1993. godine, koju je potpisao šef vojne bezbjednosti Fikret Muslimović, navodi se da je Bajramović u službenim prostorijama više puta silovao B.D. i podstrekivao druge da to čine.

B.D. su početkom novembra 1992. godine u Ćelin štab priveli pripadnici Vojne policije i tu je, mimo njene volje, zadržali. To se, piše u bilješci, ponavlja i narednih nekoliko dana „kada je, pored ostalih, privode u prostorije Centralnog zatvora, gdje je, po Ćelinom nagovoru, siluje izvjesni Atko“.

„Tom prilikom su B.D. i I.H, obje Muslimanke, Meho Kurtalj i Atko odveli u stan u naselju Ciglane. Tu je, prema iskazu B.D. Ćelo imao seksualni odnos sa njom, a zatim sa I.H, koju je poslije njega silovao Kurtalj“, naveo je Muslimović.

Muslimović je napisao da je Služba vojne bezbjednosti angažovana da provjeri navode datih izjava i dokumentuje počinjenje krivičnih djela s ciljem njihovog rasvjetljavanja i preduzimanja krivičnog gonjenja.

Samo pet dana od napisane bilješke Ministarstvo spoljnih poslova BiH, po zahtjevu Štaba Vrhovne komande, izdaje Bajramoviću diplomatski pasoš i 19. aprila 1993. godine traži da, za Ćelin pasoš i službene pasoše Zulfikara Ališpage i Nihada Bojadžića plate naknadu u iznosu od 22.000 dinara na žiro račun Ministarstva.

Oni koji su učestvovali u zataškavanju silovanja muslimanskih žena i djevojaka od svojih sunarodnika, kao i akteri, nikada nisu pozvani na odgovornost, iako postoje i svjedoci i žrtve, navode „Novosti“.

Ališpagi i Bojadžiću sudi se za ratne zločine pred Sudom BiH.

Nedeljko Mitrović, predsjednik republičke Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, rekao je da je u proteklom ratu silovano više od 10.000 Srpkinja i da za to niko od mislimana nije odgovorao.

Prema podacima iz Republike Srpske, najviše Srpkinja silovano je na području Sarajeva, i to u 150 logora na ovom području, gdje je Ćelo bio „Bog i batina“.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: