Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

AUTONOMIJA SJEVERA NEPRIHVATLjIVA I ZA SRBE I ZA ALBANCE

kosovska_mitrovica.jpg

KOSOVSKA MITROVICA, (SRNA) – Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća sjevernog Kosova Milan Ivanović rekao je da zalaganje za autonomiju ovog dijela pokrajine znači priznanje kosovske nezavisnosti, što Srbi neće i ne mogu prihvatiti.

Ivanović je rekao da su izjave evropskih zvaničnika Štefana Lenea, Ketrin Ešton, predstavnika Savjeta Evrope Evrope „orkestrirane i potpuno jednostrane“ i da se odnose na to da ne bude izbora na Kosovu.

„Zašto nisu predlagali autonomiju za Kosovo i Metohiju pa u okviru te autonomije recimo autonomiju za sever“, upitao je Ivanović.

On je za KIM radio rekao da su albanske institucije – institucije represije i nasilja i da realizacija takvih ideja ugrožava srpske vitalne interese i znači progon Srba sa Kosova i Metohije, te etničko čišćenje i sjevera pokrajine.

Ekspert fondacije „Karnegi Evropa“ Štefan Lene rekao je da tehnički dijalog Beograda i Prištine treba da postane više politički i da ga treba usmjeriti na pitanje autonomije sjevera Kosova.

„Sjeverno Kosovo trebalo bi da bude važna tema takvog dijaloga, ali ne i jedina. Širi pristup doprinio bi boljim šansama za uravnotežavanje interesa različitih strana. Proces bi trebalo da počne uskoro, ali će morati da ima i pripremnu fazu šatl-diplomatije između Beograda, Prištine i sjevera Kosova“, rekao je Lene.

Politički analitičar Azem Vlasi smatra da ideja o autonomiji sjevernog dijela Kosova nije dobra, jer srpsku zajednicu ne treba dijeliti. On smatra da nije dobro srpsku zajednicu na Kosovu staviti u dvije kategorije – onu koja ima neku posebnu autonomiju i onu koja ima nekakav drugačiji status.

Zamjenik ministra inostranih poslova Kosova Petrit Seljimi kaže da kosovske vlasti neće prihvatiti prijedlog da sjeveru Kosova bude data autonomija.

„Mi ćemo razgovarati sa zajednicom na severu oko toga kako da iskoriste moć koju imaju i tu negde treba da pronađemo ključ rešenja za organizaciju izbora na severu. Moramo da imamo legitimne predstavnike srpskog naroda sa kojima možemo da razgovaramo na Kosovu“, rekao je Seljimi za KIM radio. Legitimni predstavnici će, dodao je, biti izabrani samo u okviru izbora koje će organizovati kosovske vlasti.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: