fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Aušvic u senci skandala

Svađa povodom obeležavanja sedam decenija od oslobađanja najvećeg nacističkog logora. Najviše sporova oko toga ko je oslobodio kazamat

 

MOSKVA: OD STALNOG DOPISNIKA
SVAĐA oko obeležavanja 70 godina od oslobođenja nacističkog koncentracionog logora Aušvic dobila je nastavak. Posle Putinovog odbijanja da dođe na memorijalni skup, jer iz Varšave nije dobio zvanični poziv, poljski ministar spoljnih poslova Gžegož Shetina (na slici) još više je zakomplikovao situaciju rekavši na Poljskom radiju da „su Aušvic oslobodili Ukrajinci, budući da su operaciju provodili vojnici Prvog ukrajinskog fronta.“

Izjava je izazvala veliko ogorčenje u Moskvi, pa su ruske diplomate održale prave lekcije iz istorije na temu ko je i kako oslobađao Osvencim, koji su Nemci zvali Aušvic. Sa Smoljenskog skvera u Moskvi, gde se nalazi MIP Rusije, poljskom ministru je poručeno da prestane sa antiruskom histerijom i počne da uvažava one koji nisu žalili svoje živote da bi oslobodili Evropu.

Odmah je reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije, nazvavši Shetinovu ocenu cinizmom. U Moskvi su podsetili da je u Crvenoj armiji bilo pripadnika više od sto naroda. Posle toga stalni ruski predstavnik u SB OUN Vitalij Čurkin održao je u Njujorku pravi čas istorije na sednici Saveta bezbednosti, posvećenoj međunarodnom Danu sećanja na žrtve Holokausta.

Ruske diplomate su insistirale da se njihove poljske kolege ne podsmevaju istoriji i ne „igraju na nacionalistička osećanja u kontekstu oslobađanja Osvencima“. U tom svojevrsnom času istorije poljskom ministru i njegovim istomišljenicima je objašnjeno da se do novembra 1943. godine, Prvi ukrajinski front zvao Brjanjski front. Autor desetak knjiga o Ukrajini, bivši oficir KGB, a sada politikolog Georgij Sanikov kaže da izjava poljskog ministra nije slučajna greška. Sanikov ističe da je ministar, „da je hteo, mogao da pročita kako je oslobađan Osvencim“.

Da bi se situacija smirila reagovala je Katažina Pelčinska Nalenč, ambasadorka Poljske u Moskvi koja je pozvala da se izbegnu „nepotrebni emocionalni sporovi“ oko izjave ministra Shetine.

– U Poljskoj pamte da su logor „Aušvic-Birkenau“ u Osvencimu, 27. januara 1945. godine, oslobodili predstavnici mnogih naroda i da su u redovima Prvog ukrajinskog fronta Crvene armije bili Rusi, Ukrajinci, Belorusi, Jevreji kao i predstavnici drugih naroda uključujući i Poljake – rekla je ambasadorka.

Ona je naglasila da je Poljska „daleko od političkih igara oko Osvencima“. Da je poljski ministar spoljnih poslova odgovorio novinarima na pitanje ko je oslobodio Aušvic, kao što je to učinila njihova ambasadorka u Moskvi, ne bi ni došlo do neprijatne i žučne polemike…

Poljaci i Ukrajinci su kroz istoriju imali periode komplikovanih i teških odnosa kao što su Poljaci imali sukobe sa Rusima. Posebno su bila velika krvoprolića, čak i masovna ubijanja dece u sukobima Poljaka i Ukrajinaca u toku Drugog svetskog rata. U sadašnjem periodu Varšava i Kijev su odlučili da se ne sećaju krvave istorije, nego da zajedno deluju u propagandnom ratu protiv Moskve.

MILIONI MRTVIH OPOMINjU
SVETSKI mediji pišu da se procene broja ubijenih u Aušvicu kreću od oko milion i po do više od 3,5 miliona, što je podatak koji se najčešće sreće u različitim enciklopedijama. Službeno se pominje oko 2,5 miliona mrtvih. Logor Aušvic je 1947. na osnovu odluke poljskog parlamenta stekao status državnog muzeja i jedino je takvo mesto koje se našlo na spisku svetske baštine Uneska. Sutra, 27. januara, biće obeleženo 70 godina otkako je Crvena armija oslobodila nacistički logor smrti Aušvic, simbol zločina u Drugom svetskom ratu i masovnog stradanja ljudi, od kojih su većina bili Jevreji. Istog datuma, obeležava se i Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Aušvic – 70 godina od oslobođenja najvećeg logora smrti

Bartoš Bartizel: Državni muzej logora Aušvic-Birkenau nisu 

Putin nije pozvan u Aušvic – Jadovno 1941.

NEKADAŠNjI ZLOGLASNI LOGOR POSJETILO 1,5 MILIONA LjUDI

Kanađani pamte: Dobrovoljni prilozi za obnovu Aušvica 

Aušvic: Prvo ime holokausta – Jadovno 1941.

PREDAVANjE O ŽENSKOM ORKESTRU U AUŠVICU – Jadovno 

Putin o „vakcini“ protiv nacističkog virusa – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: