fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

AUSTRIJSKI ISTORIČAR TVRDI: „Milošević je oboren samo zbog jedne greške“

Jugoslavija, odnosno Srbija, uvek je bila izuzetak u odnosu na ostale zemlje i tragično je završila, a Slobodan Milošević, njen najpoznatiji lider s kraja 20. veka, postao je negativac onog momenta kada je odbio Međunarodni monetarni fond.

Ovo tvrdi Hanes Hofbauer, ekonomski istoričar iz Beča. Ovaj istoričar je i autor knjige o Kosovu, gde postoji i poglavlje o Srbiji.

“Kada se MMF na prelazu iz 1990. u 1991. godinu založio za plan Ante Markovića i Džefrija Saksa za mere štednje, Slobodan Milošević nije bio voljan da smanji troškove državne administracije”, navodi Hofbauer.

On ističe da je u januaru 1991. Milošević naložio tadašnjoj NBS da izda dinare u vrednosti od 1,6 milijardi američkih dolara. Od tada je, konstatuje on, Milošević negativac za Zapad.

Danas na teritoriji bivše Jugoslavije postoji pet valuta umesto jedne, postoji šest ili sedam entiteta umesto jednog. Glavnu reč imaju zapadne institucije poput MMF-a za ekonomska i NATO alijansa za vojna pitanja – podseća Hofbauer.

Hrvatski i bosanski lideri bili su od koristi zapadnim zemljama na putu ekonomske i vojne ekspanzije na Balkanu – tvrdi on i ocenjuje da iako su neki Miloševića proglašavali balkanskim Hitlerom, on nije bio veći nacionalista od Franje Tuđmana, a bio je daleko manje radikalan od Alije Izetbegovića.

Hofbauer upozorava da interesi kapitala pogoršavaju situaciju u Evropi, ali i na Bliskom istoku.

“Političke administracije u Vašingtonu i Briselu samo podržavaju krupne igrače u njihovoj ekspanziji, a zapadna vojna mašina stoji pod njihovom komandom na gotovs”, ističe Hofbauer.

Kao primer navodi kolaps Sirije, gde je jedna stabilna autokratija potpuno uništena, a situacija doprinela rastu desnog ekstremizma u Evropi.

Izvor: KURIR

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: