fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Austrijska premijera srpskog filma „Vi idite, ja neću!“ održana u Inzbruku (VIDEO)

U nedelju, 20. marta 2016. godine, u bioskopu „Metropol Kino“ u Inzbruku uspešno je u organizaciji Srpske pravoslavne omladine Inzbruk – SPOJI održana Austrijska premijera dokumentarnog filma „Vi idite, ja neću!“ čiji je reditelj Hadži-Aleksandar Đurović.

Austrijska premijera dokumentarca „Vi idite, ja neću!“ organizovana je povodom 12-godišnjice martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji koji se dogodio 2004. godine, sa ciljem ne da se mi kao srpski narod ponovo stavljamo u ulogu žrtve, već da gostima večeri prikažemo jedno novo svedočenje o stradanju srpskog naroda na Kosmetu i da se setimo svih nevinih stradalih u pogromu, ali i da se kroz prihod od prodaje karata i dobrovoljne donacije pomogne projekat kupovine sigurnosnog sistema video-nadzora za zaštitu srpskog sela Goraždevac u Metohiji, koje je prethodnih meseci više puta bilo meta terorističkih napada.

Aleksander Rogić, predsednik SPOJI, je otvorio filmsko veče u Inzbruku, tako što je pozdravio sve prisutne goste i poželeo im srdačnu dobrodošlicu, a među njima je bilo i počasnih gostiju poput dr Andreasa Majslingera, osnivača i predsedavajućeg Austrijske službe sećanja, Zorana Šijakovića, predsedavajućeg Kulturnog saveta grada Braunaua i ambasadora za integraciju Republike Austrije, Srđana Vukovića iz predstavništva Republike Srpske u Austriji sa sedištem u Beču, Sigfrida Keršbaumera, zamenika gradonačelnika opštine Gris am Brener u Tirolu, Gostimira Marića, predsednika Zajednice Srba Tirol, kao i naših prijatelja iz Humanitarne Hrišćanske zajednice „Radosti moja“ iz Štutgarta, predstavnika Crkvenih odbora SPC iz Inzbruka i Braunaua, članova SPKUD „Vuk Karadžić“ iz Švaca, KUD-ova „Bratstvo“, „Đurđevdan“ i „Ostrog“ iz Inzbruka i drugih.

Srbi u Insbruku

Pre samog početka filma on je svim prisutnim gostima objasnio zašto se organizuje Austrijska premijera filma „Vi idite, ja neću!“ u Inzbruku, a zatim se u kratkom obraćanju predstavio i Hadži-Aleksandar Đurović, mladi reditelj ovog dokumentarnog filma, koji je za ovu priliku doputovao iz Beograda.

~ Sigfrid Keršbaumer, zamenik gradonačelnika opštine Gris am Brener ~

„Vi idite, ja neću!“ je dugometražni dokumentarni film, zasnovan na knjizi „Ljetopis novog kosovskog Raspeća“ Mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija, koja nam otkriva neispričanu istinu o kosovsko-metohijskom stradanju srpskog naroda, njegovog verskog i kulturnog nasleđa kroz celu istoriju, a posebno 1998. i 1999. godine, sa osvrtom na porodičnu dramu nestalog Miloša Ćirkovića.

~ dr Andreas Majslinger, osnivač Austrijske službe sećanja, u toku diskusije ~

Nakon prikazivanja filma koji je retko koga u sali ostavio ravnodušnim, te su tekle i suze mnogih koji su pratili dešavanja kroz koja je srpski narod na Kosovu i Metohiji prolazio, usledila je kratka ali vrlo dinamična diskusija, koja je u prijatnim ličnim razgovorima nastavljena i posle zvaničnog programa ove večeri.

~ Dragan Milojević, predsednik Srpskog pravoslavnog KUD-a „Vuk Karadžić“ iz Švaca, u toku diskusije ~

Od dobrovoljnih donacija (296,00 evra) i dela prodaje karata za premijeru koji pripada SPOJI-u (479,30 evra) ukupno je prikupljeno 775,30 evra kroz Austrijsku premijeru filma „Vi idite, ja neću!“. Skupština SPOJI je odlučila da će tom iznosu dodati još 224,70 evra iz sopstvenog humanitarnog fonda za Kosovo i Metohiju, te će ukupno 1.000,00 evra uplatiti za kupovinu sigurnosnog sistema za Goraždevac za koji je ukupno potrebno preko 40.000,00 evra.

~ Ja sam Goraždevac! Mi smo Goraždevac! ~

Srpska pravoslavna omladina Inzbruk – SPOJI se ovom prilikom zahvaljuje svim prijateljima, podržavaocima, donatorima i svim ljudima dobre volje, koji su ove večeri došli na Austrijsku premijeru filma „Vi idite, ja neću!“, jer smo tako uspeli svi zajedno da damo svoj doprinos u širenju istine i sećanju na nevine stradale, kao i da svojim donacijama nešto konkretno učinimo za pomoć srpskog naroda na Kosovu i Metohiji!

SPOJENI SMO JAČI!

Srpska pravoslavna omladina Inzbruk – SPOJI

Izvor: Srbin Info

 

Vezane vijesti:

Danas premijera dokumentarnog filma „Vi idite, ja neću!“ u …

Prikazan dokumentarac „Vi idite, ja neću“ | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: