УСКОРО ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ О СТРАДАЊУ СРБА

Мркоњић Град послије напада хрватске војске

Мркоњић Град послије напада хрватске војске

Документарни филм "О континуитету страдања Срба" биће снимљен на подручју општине Мркоњић Град, са посебним акцентом на протекли рат и масовну гробницу у којој су 1996. године пронађени посмртни остаци 181 особе.

Уговор о снимању филма данас су потписали начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић и директор "Исток филма" Мирослав Станковић.

Предсједник Скупштине општине Мркоњић Град Миленко Милекић рекао је да ће ова локална заједница пружити помоћ приликом снимања филма у којем ће бити доста материјала из протеклог рата који до сада није приказан.

Милекић је навео да се то посебно односи на материјал снимљен приликом откопавања масовне гробнице која је пронађена 1996. године, у којој су били посмртни остаци 181 особе која је звјерски убијена.

Он је подсјетио да је Мркоњић Град 10. октобра 1995. године био окупиран и да је окупација трајала 117 дана. Према његовим ријечима, сваке године 10. октобар буду положени вијенци на спомен-обиљежја и запаљене свијеће.

Станковић је рекао да је доста материјала снимио стицајем околности. "То је широка и дубока прича, али истинита. Рачунам да ћемо до краја године то имати. Има много докумената који ће бити дио филма", навео је Станковић.

Хрватска регуларна војска је са јединицима такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране 1995. године напала 13 западнокрајишких општина са већинским српским становништвом.

Напад је извршен на Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета је око 680 милиона КМ.

Хрватске и муслиманске снаге за собом су оставиле пустош и масовне гробнице. Највећа гробница пронађена је у Мркоњић Граду. До сада за ове злочине нико није одговарао.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

обиљежавање 17 година од сtрадања срба у западној крајини

ПАРАСТОС ЗА ЖРТВЕ МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ - Jadovno 1941.

сутра обиљежавање 19 година од повратка на огњишта

Западно крајишке општине - Jadovno 1941.