ОСВЕШТАН ХРАМ НА МЈЕСТУ СТРАДАЊА СРПСКИХ ЖРТАВА

САРАЈЕВО, 2. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Атанасије освештао је новоподигнути спомен-храм Васкрсења Христовог на Кичеловом брду, зесеоку јањског села Бабићи, општина Шипово, који је саграђен на мјесту гдје су усташки злочинци 1941. године побили невине српске цивиле.

На сајту Епархије бихаћко-петровачке наводи се да је владика Атанасије, који је служио и Свету архијерејску литургију, током бесједе захвалио Јањанима за исказани труд приликом изградње храма, чиме је исправљена историјска неправда учињена према њиховим прецима. 

Епископ Атанасије истакао је да је поносан што и његовим венама тече крв Светих новомученика кичеловобрдских, који су својим мученичким страдањем запечатили оданост Христу, Цркви његовој и народу српском, истичући да жртве живе кроз потомке, те да потомци у прецима имају молитвене заступнике пред пријестолом Божијим. 

Спомен-храм Васкрсења Христовог изграђен је на мјесту страдања невино убијених Срба 4. септембра 1941. године, када су усташе предвођене некадашњим жандармом Јусуфом Муртићем, позвале избјегли народ да се врати својим кућама, обећавши да им новоформирана усташка власт Независне Државе Хрватске гарантује безбједност. 

Испоставило се, као и у другим мјестима широм Крајине, да је ово била само једна у низу усташких обмана, јер су усташе тада на Кичеловом брду убиле 63 мјештанина, од којих је 49 из фамилије Ракита. 

У звјерствима над сеоским становништвом предњачиле су усташе сатника Пере Херцега. Стријељани су, а потом запаљени, сви виђенији људи - дјеца су набијана на бајонете, а жене опљачкане, а потом и силоване. 

Освештању храма и Светој литургији присуствовали су и начелник општине Шипово Милорад Ћирко и начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић, а част да буде кум новосаграђеног храма Васкрсења Христовог припала је Јандрији Ракити из Кисељака, који је рођен на Кичеловом брду. 

Онима уз чију је помоћ саграђен новоосвећени храм Васкрсења Христовог подијељена су пригодна признања.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ОСВЕЋЕН ХРАМ ВАСКРСЕЊА ХРИСТОВОГ НА КИЧЕЛОВОМ БРДУ